Veľká noc sa blíži: 5 receptov pre potešenie vašich chuťových pohárikov
K Veľkej noci patria zaručene aj všakovaké chutné dobroty. My vám prinášame 5 receptov, ktoré si môžete pripraviť počas nadchádzajúcich sviatkov.
Do veľkonočných sviatkov zostáva už len pár dní a okrem rôznych dekorácií či slávnostne prestretého stola nesmú chýbať v našich domácnostiach aj rôzne tradičné či menej tradičné jedlá. Študenti z Hotelovej akadémie v Spišskej Novej vsi si v rámci blížiacich sa sviatkov pripravili a aj nám prezradili pár jednoduchých receptov, pri ktorých vám budú tiecť slinky. Ide o tradičné, ale aj moderné recepty z tradičných surovín. Okrem typického uvareného vajíčka či šunky si môžete spestriť Veľkú noc aj s takýmito lakocinkami.
FOTO: Šikovná Spišiačka sa má čím pochváliť. Viktória si vyrába parádne ozdoby
Veľkonočná vianočka
Suroviny: 700 gramov hladkej múka, 280 ml vlažné mlieko, 1 droždie, štipku soli , 2 vajíčka, polovicu rastlinného tuku, 150 gramov kryštálového cukru a trošku hrozienok
Postup: Všetky suroviny spolu dobre premiešame. Cesto necháme pol hodinku vykysnúť. Potom si ho rozrežeme na štyri rovnaké pásy, vyvaľkáme a zapletieme vianočku. Ozdobíme hrozienkami. Pred pečením vianočku natrieme žĺtkom a pečieme v rúre pri 180 stupňoch približne pol hodinu.
Plnený chlebový bochník
Suroviny: bochník, maslo, plátkový syr, šunka, syr Niva
Postup: Nakrojíme bochník chleba na mriežku (neprerežeme však spodok). Do každého zárezu dáme plátok masla, syra, šunky podľa chuti. Keď je bochník naplnený posypeme ho povrchu syrom. Takto pripravený bochník dáme na plech vystlaný alobalom, alebo papierom na pečenie a dáme zapiecť do rúry na cca 15 minút pri teplote 180 °C. . Konzumujeme za tepla.
Plnená fašírka
Suroviny: 1 kg mletého mäsa,1 menšia cibuľa , hrsť strúhanky, 4 vajcia, cesnak, mleté čierne korenie, soľ, tavený syr v črievku, plátky slaninky, plátkový eidam.
Postup: Mleté mäso, nakrájanú cibuľu, strúhanku, jedno vajce, cesnak, soľ a korenie spojíme do jednej masy. Takto pripravenou mäsovou zmesou obložíme vymastenú obdĺžnikovú formu. Do stredu zmesi natrieme krémový syr, na syr pozdĺžne položíme plátky slaniny a na ne poukladáme plátky eidamu. Na záver na vrch rozbije tri vajíčka ktoré osolíme. Pečieme jednu hodinu pri teplote 180°C.
Zemiakovo – slaninové kvety
Suroviny: zemiaky, červená cibuľa, slanina, (podľa ľubovoľného počtu) soľ, korenie, vajíčko, olej, plátky syra
Postup: Na panvičku dáme slaninu narezanú na rezančeky, pridáme cibuľu nakrájanú na polokrúžky, soľ, čierne korenie a surové vajíčko. Mafinovú formu natrieme olejom, naukladáme na plátky narezané zemiaky do tvaru ruže, pridáme pripravenú zmes so surovým vajíčkom. Pridáme plátok syra a na vrch dáme ešte ďalšie zemiaky. Pečieme v rúre na 220 °C.približne 15 minút.
Čokoládové vajíčka
Suroviny: marína keksy, kokos, kakao, pomarančová šťava, práškový cukor, čokoláda biela aj tmavá, ozdoby
Postup: Keksy rozdrvíme zmiešame s práškovým cukrom, kokosom , kakaom a pomarančovou šťavou.(Pre dospelých môžete pridať aj trošku rumu). Takto pripravenú zmes dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí vyberieme a tvarujem pomocou formičky vajíčka, ktoré namočíme do rozpustenej čokolády a posypeme ľubovoľnou ozdobou.
Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.