JAB Rôzne

Valentínska kvapka krvi: Do novoveskej nemocnie zavítali aj netradiční darcovia

Spišskonovoveská nemocnica zažila zaujímavý sprievod so šľachetnou myšlienkou. Valentínsku kvapku krvi si nenechali ujsť umelci ani primátor.

Zdroj: Dnes24.sk

Nemocnica Svet zdravia Spišská Nová Ves na sviatok zamilovaných organizovala Valentínsku kvapku krvi. Počas nej zároveň riaditeľka nemocnice Renáta Šuláková spolu s primátorom mesta Pavlom Bečarikom aj ocenili dlhoročných darcov tejto vzácnej tekutiny.

Do Valentínskej kvapky krvi sa zapojili aj umelci z občianskeho združenia Divadelný svet. Aby podporili peknú myšlienku a spropagovali darcovstvo krvi, vytvorili pred nemocnicou sprievod a spolu s bubeníkom oslovovali aj ostatných okoloidúcich. Na hematologicko – transfuziologické oddelenie, tak krv prišiel darovať aj žonglér či takzvaný Edo Drewo – živý strom.

Vzácnej tekutiny, podľa slov primárky oddelenia Štefánie Bevilaquovej, nikdy nie je dosť a najvzácnejšia je každá krvná skupina, preto sú vďační za každého nového darcu. „Za minulý rok sme zaznamenali 2179 darcov krvi, no keďže nie všetci spĺňali kritériá darcovstva, tak ju darovalo vyše 1700 ľudí,“ priblížila.

Okrem netradičných darcov sa k tejto myšlienke pripojil aj primátor mesta Pavol Bečarik, ktorý to, ako povedal, považuje za ľudskú povinnosť a krv už bol darovať viackrát. „Keďže som niekoľko rokov nemohol chodil darovať krv, vnímal som to ako deficit, že nemôžem pomáhať. Dnes som sa pripojil k tejto peknej akcii a rozhodol som sa, že to opäť skúsim a nakoniec sa to podarilo, čo ma veľmi teší,“ ozrejmil.

Prvýkrát sa rozhodol krv darovať aj Tomáš, ktorého prehovorila priateľka, a tak dnešného Valentína oslávili spolu aj takouto formou. Ako priznal, na začiatku bol mierny strach, ale odber už bol v pohode. Aj študentka Hotelovej akadémie Júlia sa rozhodla darovať krv prvýkrát práve na sviatok zamilovaných. „ Inšpiroval ma môj brat, ktorý tiež chodí darovať krv. Je to veľmi dobrý pocit, keď viem, že moja krv môže pomôcť niekomu inému. Určite ešte prídem,“ uzavrela.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Valentínska kvapka krvi v spišskonovoveskej nemocnici
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM