Správy

Väčšina Rómov je s bytmi v osade Strelníky spokojná: Niektorí si však chcú pristavať ďalšie príbytky

Už sú to štyri mesiace, čo Rómovia z Letanovského mlyna žijú v nových bytoch v lokalite Strelníky. Na tomto mieste sa počíta aj s výstavbou škôlky a komunitného centra. Niektorým sa však nepáči, že sa musia tlačiť viacerí v malom byte. Vo viac ako 90-tich bytoch žije približne 860 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Väčšina Rómov je s bytmi v osade Strelníky spokojná: Niektorí si však chcú pristavať ďalšie príbytky
Zdroj: TASR

Problém nastal pri dvoch bytoch, ktoré si obyvatelia riadne zaplatili, no odišli do cudziny a momentálne sú prázdne. Nájomná zmluva však riadne hovorí, že byt musia využívať, preto im hrozí, že obec s nimi už novú zmluvu nepodpíše a byt pridelí niekomu inému.

Rómovia si chcú postaviť ďalšie prístrešky

„Možno 80 % ľudí je spokojných a tých zvyšných 20 % majú problém so spolunažívaním, keďže v jednom byte bývajú aj tri rodiny. Máme žiadosti o pridelenie nového bytu, my žiaľ iné byty nemáme, takže nevieme, ako to budeme riešiť,“ uviedol starosta Letanoviec Michal Urban.

Rómovia sa sťažujú aj na to, že bytov je nedostatok a tak by si chceli postaviť nové unimobunky, alebo iné prístrešky. Stredom osady vedie plynové potrubie, okolo ktorého nie je povolené stavať a ďalšia výstavba nie je možná. „Projekt na to urobený nie je, priestor tu je, avšak vedie tadiaľ vysokotlakový plyn. Budeme sa snažiť najprv získať peniaze na prekládku plynu, možno do budúcna sa tu podarí postaviť viac bytov. Zatiaľ však vyhovieť všetkým nemôžeme,“ konštatoval starosta. Zároveň obec nechce povoliť osadníkom stavať si prístrešky na vlastnú päsť, aby v lokalite nevznikol chaos.

Väčšina je s novým bývaním spokojná

Menejpočetné rodiny si nové bývanie pochvaľujú: „Nám sa tu žije dobre, lepšie ako predtým, máme tu iný život, ako tam, žijeme ako normálni ľudia, máme záchod, snažíme sa udržiavať poriadok v domoch. My tu žijeme siedmi, tak vychádzame dobre, tak isto sme bývali aj v starej osade. Ale viem, že v niektorých domoch žijú aj tri rodiny, tak tam sa vadia,“ opísala svoj život v novom príbytku Margita Mirgová. Ona je spokojná s tým, čo má a platiť nájomné zvláda. „Zatiaľ sa nám býva dobre, máme tu elektrinu, vodu, nič nám nechýba, aj platiť stíhame. Žijeme tu šiesti, s manželkou a štyrmi deťmi,“ dodal Jaroslav Mirga.

Na škôlku a komunitné centrum zatiaľ chýbajú peniaze

V osade sa nachádza 400 školopovinných detí, ktoré musia na vyučovanie dochádzať do Letanoviec. Okrem toho sú tu aj deti predškolského veku, ktoré nie je kam umiestniť. „Čo potrebujeme, je vybudovať väčšie komunitné centrum, kde by sa s tými ľuďmi dalo pracovať, a aj škôlku. Uvažovali sme aj o prvostupňovom školskom vyučovaní priamo v osade, možno by sa to dalo pomocou tých kontajnerových budov, chýbajú nám však peniaze,“ zdôraznil Urban a doplnil, že bude potrebné aj vybudovať novú prístupovú cestu do Letanoviec.

Problémy s platením nájomného zatiaľ obec nemá, funguje to cez systém osobitého príjemcu. „Je to v poriadku, ten systém sa osvedčil, sú tam len celkom malé nedostatky,“ dodal starosta s tým, že nájom v jednom byte sa pohybuje na úrovni 50 eur mesačne.

Osada Strelníky
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM