JAB Kultúra

V susedných Smižanoch štartuje zaujímavá akcia: Čo zažijete na Spish Talent Festival?

O tom, že na Slovensku je veľa talentov, sme sa presvedčili neraz. Dve stovky mladých ľudí sa prídu ukázať aj na Spiš. V Smižanoch štartuje Spish Talent Festival.

Ilustračný obrázok k článku V susedných Smižanoch štartuje zaujímavá akcia: Čo zažijete na Spish Talent Festival?
Zdroj: Dnes24.sk

V Smižanoch na Spiši dnes štartuje 3. ročník multižánrového medzinárodného festivalu, súťaže detskej a mládežníckej tvorivosti Spish Talent Festival (STF). „V nomináciách hudba, spev, divadlo a výtvarné umenie toto podujatie svojím širokospektrálnym zameraním zaručuje pestrosť a kreativitu prezentácie umeleckej tvorby detí a mládeže. Súťažný i festivalový charakter dodáva festivalu jeho svojráznu špecifickosť,“ informovala Katarína Rusnáková z organizačného výboru podujatia.

Takmer 200 súťažiacich

Účastníci súťažia vo vekových kategóriách jeden až štyri a v rozhraní od päť do 26 rokov, podľa vyhlásených žánrových nominácií rozvrhnutých do dvoch dní. Súťažiacich hodnotí porota, zložená z profesionálov a aktívnych dejateľov umeleckého sveta zúčastnených krajín. Vyhodnotenie prebieha počas galashow, kde účastníci dostávajú ocenenia podľa nominácií a vekových kategórií.

Porota udeľuje zaujímavé ocenenia aj pedagógom a vedúcim lepších kolektívov a jednotlivcov. „Ocenenie absolútneho víťaza Laureát – Grand Prix súťaže – festivalu je najhodnotnejšie ocenenie, ktoré získava iba jeden jednotlivec alebo kolektív. Víťazi prvých miest s najvyšším bodovým hodnotením postupujú do súťaže Tatras Talent CUP 2016 do Popradu,“ dodala Rusnáková.

Súčasťou festivalu bude i výstava výtvarných prác účastníkov podujatia. V tomto roku sa prihlásilo takmer 200 súťažiacich do všetkých vyhlásených žánrových nominácií v 79 programových číslach z desiatich škôl a organizácií Slovenska.

Festival potrvá päť dní

V tomto ročníku budú podporené kolektívy, školy a organizácie finančnými grantmi v rôznych finančných výškach na podporu a rozvoj talentovaných detí a mládeže pri prezentácii na Art Talent Festivale. V galashow vystúpi i hosť programu Zuzana Haasová, herečka, speváčka a moderátorka. Festivalový priebeh je rozvrhnutý do piatich dní, vyvrcholí v utorok 27. októbra.

Súčasťou podujatia sú podľa slov organizátora aj tvorivé dielne zamerané podľa jednotlivých žánrov, pod vedením profesionálov. V rámci aktívneho oddychu sú pre účastníkov pripravené turisticko-relaxačné programy s poznávaním krás Slovenska, ale aj susedných štátov.

„Výhodou účasti na tomto festivale je spoznávanie nových možností, potenciálu, konfrontácie a motivácie a zároveň získavanie nových známostí a priateľstiev, rozširovanie možností a zviditeľnenie sa na verejnosti, čo je hlavným cieľom festivalov Projektu Konfigurácia Talent, do ktorého patrí aj Spish Talent Festival,“ uzavrela Rusnáková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM