Miroslav Pomajdík Správy

Zaujímavosti o Štátnom archíve v Levoči: Prečo je na východnom Slovensku jedinečný?

Štátny archív v Levoči otvoril v stredu svoje brány verejnosti. Ľudia si mohli pozrieť, ako prebieha ochrana najvzácnejších dokumentov v praxi. Archív disponuje aj fotolaboratóriom, ktoré funguje už 40 rokov, konzervačným a reštaurátorským ateliérom, ako jediný štátny archív na východe Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti o Štátnom archíve v Levoči: Prečo je na východnom Slovensku jedinečný?
Zdroj: TASR

Zhruba 100 návštevníkov využilo Deň otvorených dverí v archíve a prišlo sa pozrieť na prácu archivárov z blízka. „Mohli vidieť prácu fotografa, pracovníka, ktorý digitalizuje, ale aj zamestnancov, ktorí majú na starosti reštaurovanie. Mohli tak nakoniec vidieť rozdiel medzitým, ako vyzeral ten dokument pred reštaurovaním a po ňom a vidieť tú zmenu,“ informoval riaditeľ Štátneho archívu v Levoči František Žifčák.

„My máme štyri hlavné činnosti, a to preberanie dokumentov, ochranu, evidenciu a sprístupňovanie dokumentov verejnosti. Tento rok sme sa zamerali práve na tú ochranu, ktorá sa rozdeľuje na také dva smery,“ objasnil Žifčák. Na začiatku je starostlivosť o dokumenty, ktoré sa musia držať vo vyhovujúcich podmienkach, aby sa nepoškodili a boli v dobrom stav, či chrániť ich pred ukradnutím. Pri poškodených dokumentoch nastupuje precízna práca reštaurátorov, ktorí dokument ošetria a zakonzervujú. V Levoči sa vyrábajú aj kópie týchto dokumentov: „Z niektorých dokumentov sa vyrábajú kópie, ktoré sa môžu predkladať v rôznych formách ako napr. mikrofilmy, xerokópie, fotokópie a najnovšie už aj digitálne kópie,“ vysvetlil Žifčák.

Vo fotolaboratóriu dnes prebieha už aj digitalizácia listín. „My tak robíme digitalizáciu, konzerváciu a reštaurovanie archívnych dokumentov aj pre ďalšie štátne archívy v rámci východného Slovenska a tu sme tým jedineční,“ dodal Žifčák.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM