Miroslav Pomajdík Rôzne

V Spišskej žije zhruba 20 bezdomovcov: Oficiálne štatistiky sa však nevedú

Veľkým novodobým problémom je bezdomovectvo. Posledné roky sa začína objavovať čoraz viac bezdomovcov aj v Spišskej Novej Vsi a fenomén, ktorý sme mali možnosť vidieť kedysi len vo filmoch, alebo vo veľkých zahraničných metropolách je prítomný už aj v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej žije zhruba 20 bezdomovcov: Oficiálne štatistiky sa však nevedú
Zdroj: TASR

Štatút bezdomovca ako takého nie je zakotvený ani v slovenskej legislatíve. Takéto osoby označujú len ako osoby spoločensky neprispôsobivé, sociálne vylúčené, ktoré nemajú zabezpečené podmienky na uspokojovanie nevyhnutných životných potrieb, zabezpečené ubytovanie a ďalej nemôžu užívať svoje doterajšie bývanie, čo nám ozrejmil náčelník mestskej polície v Spišskej Michal Komara. Z tohto dôvodu ani neexistuje pevná evidencia zo strany mesta a polície. Existuje len odhad, ktorý hovorí, že v Spišskej sa nachádza zhruba 20 bezdomovcov.

V Spišskej funguje aj nocľaháreň pre bezdomovcov

Pre týchto ľudí zriadilo mesto nocľaháreň, Dom humanity Nádej, ktorý sa nachádza na Tehelnej ulici a kapacitu má 15 miest. Treba pripomenúť, že nocľaháreň je výlučne pre mužov. „Za posledných niekoľko rokov máme momentálne prvýkrát slušne obsadenú nocľaháreň, to znamená, že 14 až 15 ľudí od začiatku roka využíva jej služby. My ponúkame nocľah pre každého muža, ktorý o to požiada. Naše služby využívajú chlapi vo vekovom rozmedzí od 30 do 60 rokov“ informoval vedúci oddelenia sociálnych vecí Ľubomír Pastiran. V tomto roku sa aj prvý krát stalo, že nocľaháreň bola plne obsadená a tak museli odmietnuť záujemcu na prespanie. Služby nocľahárne využíva pravidelne už niekoľko rokov zhruba 12 až 13 stálych nocľažníkov.

V nocľahárni môžu prespať len tí ľudia, ktorí donesú papier od lekára o tom, že ich zdravotný stav je vyhovujúci. „Odmietnutí sú tí záujemcovia, ktorí sú pod silným vplyvom alkoholu. Podmienkou by malo byť, aby človek, ktorý prichádza do zariadenia nebol pod vplyvom alkoholu, no pri tejto skupine je to veľakrát nereálne,“ povedal Ľubomír Pastiran. Podľa stanovených pravidiel sa za noc platí od 0,70 eura po 1,80 eura. O bezpečnosť sa v okolí nocľahárne stará občianska stráž, ktorú tvoria štyria chlapi. Stávali sa prípady, že mladí výrastkovia z osady Vilčurňa fyzicky napádali bezdomovcov a okrádali ich. Po nasadení hliadok sa situácia zlepšila.

Títo ľudia veľakrát nikoho nemajú a preto sa po ich úmrtí o pohreb postará mesto. „Robíme pohreby všetkým, ktorých mŕtvola bola nájdená v katastrálnom území mesta a nemá ju kto pochovať,“ uzavrel Ľubomír Pastiran. Ročne mesto vykoná dva až tri takéto pohreby, no nie vždy ide o ľudí bez domova, lebo stávajú sa aj prípady, že umierajú starí ľudia, o ktorých nikto nejaví záujem.

Ženy využívajú služby Spišskej katolíckej charity

Spišská katolícka charita má zariadenie na sídlisku Mier, ktoré je určené pre osamelé ženy bez domova. Venujú sa aj matkám s deťmi. V zimných mesiacoch poskytujú ľuďom bez domova aj teplú polievku, kávu, či niečo na prilepšenie. Podľa slov Ľubomíra Pastirana, mesto ani v blízkej dobe neuvažuje nad zriadením podobnej inštitúcie pre ženy, lebo v Spišskej nie je momentálne po takýchto službách dopyt.

Mestská polícia a bezdomovci

Bezdomovci sa dopúšťajú hlavne priestupkov. Ide o porušovanie všeobecne záväzných nariadení mesta o čistote, požívania alkoholických nápojov na verejnosti… Dopúšťajú sa aj drobných krádeží.

V letných mesiacoch chodia príslušníci mestskej polície a vyzývajú ich, aby nespali po prakoch a nevzbudzovali verejné pohoršenie. „Napomíname ich, aby si po sebe poupratovali, pretože pokuta nerieši nič, lebo je nevymožiteľná a oni ju nemajú z čoho zaplatiť. Veľakrát sme privolaní do hypermarketov, kde ich prichytia pri drobných krádežiach. Tu však už nastáva problém, lebo keď človek spácha behom 12-tich mesiacov dvakrát priestupok voči majetku, už sa to prekvalifikuje na trestný čin krádeže a to už rieši štátna polícia,“ doplnil Michal Komara. Mnohí z nich majú nárok na dávky v hmotnej núdzi, no o ich poberanie nejavia záujem.

Príslušníci mestskej polície sú pravidelne školení v oblasti tejto problematiky. Samotný náčelník mestskej polície Komara mal začiatkom roka špeciálne školenie s psychológom z Košíc, ktorý mu dával cenné rady, ako sa majú muži zákona správať k týmto ľuďom. „Prednedávnom sa stal aj prípad, keď bol pri Panoráme v rieke Hornád nahlásený topiaci sa chlap. Mestskí policajti skočili do vody, vytiahli ho na breh a poskytli mu prvú pomoc, čím mu zachránili život. Jednalo sa o bezdomovca. Akosi sa nepoučil a problém je sním aj naďalej,“ povedal Michal Komara.

Jedna skupinka bezdomovcov žije momentálne na Blaumonte, niektorí sa zdržujú v opustených chatkách. Väčšinou sa nachádzajú v centre mesta, kde hľadajú zvyšky jedál, niektorí aj žobrú a oddychujú na stanici. V posledných rokoch je evidentný nárast ich počtov aj v Spišskej.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM