Kultúra

V Spišskej začínajú Evanjelické cirkevné dni: Čo všetko je pripravené až do nedele?

Pri príležitosti 400.výročia Spišsko-podhradskej synody sa uskutočnia v Spišskej Novej Vsi a jej okolí už po štvrtý raz Evanjelické cirkevné dni. Podujatie sa koná raz za dva roky.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej začínajú Evanjelické cirkevné dni: Čo všetko je pripravené až do nedele?
Foto: Stanislav Černák

Po Bratislave, Žiline a Lučenci sa dnes začínajú Evanjelické cirkevné dni a budú trvať do nedele. „Toto podujatie sa koná pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Zdenka Trebuľu a primátora mesta Spišská Nová Ves Jána Volného,“ informoval predseda organizačného výboru dní Dušan Vagaský.

Upozornil na služby Božie, ktoré budú v nedeľu o 10.00 hod v Evanjelickom kostole v Spišskom Podhradí, kde sa v januári 1614 konala pamätná Spišsko-podhradská synoda. Kazateľom bude predsedajúci biskup Evanjelickej cirkvi v Maďarsku Péter Gáncs a prihovorí sa aj biskup Sergej Maševský z Ukrajiny. ,,Na službách Božích sa zúčastnia významné osobnosti duchovného, politického a spoločenského života. Po službách Božích bude na spišsko-podhradskom kostole odhalená pamätná tabuľa k 400. výročiu synody," upozornil Vagaský.

Program IV. Evanjelických cirkevných dní v Spišskej Novej Vsi pripravujú na slávu Trojjediného Pána Boha tak, aby vyhovoval starším aj mladším členom cirkvi, dospelým, mládeži aj deťom, pre ktoré chystajú organizátori detskú besiedku a tvorivé dielne. Všetky programy dní sú prístupné aj záujemcom, ktorí nie sú členmi evanjelickej cirkvi augsburského vyznania.

Program sa začína dnes o 14.00 hod a to otvorením výstav na viacerých miestach v Spišskej Novej Vsi. Vystúpenia na hlavnom pódiu na Radničnom námestí v Spišskej Novej Vsi sa začnú dnes večer a budú pokračovať aj v sobotu 28. júna až do neskorých večerných hodín.*** „Ďalšie programy sú pripravené v koncertnej sieni Reduta, Spišskom divadle, Múzeu Spiša, Galérii umelcov Spiša, bývalej evanjelickej škole a evanjelickej materskej škole,“*** doplnil Vagaský.

Otváracie služby Božie cirkevných dní sa budú konať dnes o 18.00 hod, hlavné služby Božie v sobotu od 9.30 hod bude v priamom prenose vysielať aj verejnoprávna televízia.,,Zá­verečné služby Božie v nedeľu sa uskutočnia v cirkevných zboroch Tatranského seniorátu ako zborové slávnosti k 400. výročiu Spišsko-podhradskej synody. Kázať budú hostia z partnerských evanjelických cirkví zo zahraničia a vystúpia aj cirkevné spevokoly. Z kultúrnych programov spomeniem aspoň organový koncert Jána Vladimíra Michalka a koncert vokálneho súboru VOX AURUMQUE v spišskonovoveskom evanjelickom kostole, ako aj predpremiéru a slávnostnú premiéru divadelnej hry Júliusa Barča-Ivana Pevec Boží v Spišskom divadle," uviedol Vagaský.

Klasickou súčasťou cirkevných dní budú podľa neho aj biblické hodiny, ktoré sú tentoraz tematicky zamerané na mládež, stredný vek a seniorov, ale aj diskusné fóra na aktuálne témy, tržnica duchovných možností, detská besiedka a koncerty mladých.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM