Miroslav Pomajdík Samospráva

V Spišskej už platí zimná pohotovosť: Tieto mašiny sú pripravené v meste bojovať so snehom!

Viacero miest na Slovensku spustilo minulý týždeň zimnú pohotovosť, medzi nimi nechýbala ani Spišská Nová Ves, ktorá tak učinila v piatok 15. novembra. V správe mesta je približne 90 kilometrov ciest a chodníkov. Na ich priechodnosť je v skladoch prichystaných už 20 ton soli.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej už platí zimná pohotovosť: Tieto mašiny sú pripravené v meste bojovať so snehom!
Zdroj: TASR

Zásoby soli sa podľa potreby postupne dopĺňajú. V Spišskej Novej Vsi sa podľa stavu počasia každoročne minie približne 150 až 200 ton soli.

K dispozícii bude 20 mechanizmov

O čistenie mesta sa stará firma firma Brantner NOVA, ktorá má k dispozícii tieto mechanizmy: traktor s radlicou 3 kusy, Multicar valník 2 kusy, Multicar sypač s radlicou 2 kusy, Multicar valník s radlicou 1 kus, sypač s radlicou 2 kusy, nakladače 6 kusov, nákladné vozidlá 4 kusy. Pri snehových kalamitách je zabezpečené aj posilnenie o ďalšie mechanizmy.

Na ručné čistenie sú nasadení pracovníci strediska ručného čistenia mesta spolu so zamestnancami firmy Brantner NOVA. „Zo strediska ručného čistenia mesta je nasadených 12 stálych pracovníkov + od 1. decembra budú pomáhať aj aktivační pracovníci, ktorých bude 40. Do zimnej údržby je zapojených 9 pracovníkov spoločnosti BRANTNER NOVA, čo je oproti minulému roku posilnenie o 1 pracovníka. Títo deviati pracovníci majú pridelené rajóny, v ktorých zabezpečujú zimnú údržbu v rámci ručného čistenia mesta v čase od 5.00 do 7.00 cez pracovné dni a v čase od 6.00 do 14.00 cez soboty a nedele,“ informovala Edita Sýkorová z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

Nové posily

Rozpočet na rok 2014 je momentálne v príprave a jeho definitívna podoba bude predložená na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva, ktoré bude v decembri. „V závislosti od poveternostných podmienok sa ročný objem finančných prostriedkov na zimnú údržbu pohybuje v rozpätí 70 – 100 000 eur, v extrémnych podmienkach, ktoré sa vyskytli v roku 2013 tento objem narástol na takmer 130 000 eur,“ doplnila Edita Sýkorová.

Mesto počíta aj s rozšírením mechanizmov o Multicaru s radlicou, čo by malo zefektívniť pluhovanie snehu v lokalitách Novoveská Huta a Ferčekovce, prípadne lokality s ťažšou prejazdnosťou mechanizmov napr. sídlisko Západ I.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM