JAB Rôzne

V Spišskej Novej Vsi máme slovenský unikát: Volá sa slniečková trieda!

Jediná na Slovensku. Aj týmto prívlastkom sa môže pýšiť naša materská škôlka na Jilemnického ulici. Okrem toho, že múry tejto škôlky skrášľovali nedávno writeri majú aj ďalší unikát.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej Novej Vsi máme slovenský unikát: Volá sa slniečková trieda!
Foto: Jana Buvalová

Materská škôlka na Jilemnického ulici v Spišskej Novej Vsi má šesť tried. Jedna konkrétne slniečková je však jediná na Slovensku. Je to trieda so špeciálnym zdravotným programom.

19-ročná tradícia

Pre koho je určená a ako to funguje sme sa spýtali riaditeľky materskej školy Juliany Vadelovej. „Slniečková trieda je určená pre naše usmiate malé i veľké slniečka. Navštevujú ju 3 až 6 ročné deti, ktoré majú problém s alergiami rôzneho druhu, alebo s oslabenou imunitou,“ vysvetlila riaditeľka. „Sme veľmi radi, že máme takúto triedu, ktorá má už devätnásťročnú tradíciu,“ doplnila.

Astmatici, alergici či celiatici sú tak pod celodenným nielen pedagogickým, ale aj zdravotným dohľadom. „V dnešnej dobe pribúdajú hlavne u detí rôzne alergické prejavy či už dýchacie, alebo tráviace. My im chceme pomáhať a vychádzať v ústrety. Nielen im, ale aj rodičom, ktorí by ich nemohli zaradiť do škôlky k zdravým deťom práve kvôli tej oslabenej imunite,“ povedala riaditeľka.

Detská sestra a učiteľka v jednom

V slniečkovej triede majú aj pani učiteľku, ktorá je detská sestra. Spýtali sme sa jej na filozofiu tejto triedy. „Snažíme sa, aby deti boli pripravené do bežného života. Učíme ich ovládať taký „self manažment“ . Viem čo mi škodí, viem tomu predchádzať. Dá sa s tým plnohodnotne žiť aj športovať,“ ozrejmila detská sestra a učiteľka v jednom Alžbeta Ogurčáková. Podľa jej slov treba len vhodne vybrať prostredie a deti môžu podávať výkony, ako zdravé. „Veď mnohí naši vynikajúcich športovci, lyžiari či bežci majú astmu dokonca aj Martina Moravcová a čo všetko dokázala,“ ozrejmila Ogurčáková.

Ako nás ďalej informovala detičky okrem rehabilitačného režimu počas dňa inhalujú a majú k dispozícií aj hydromasážny bazén. V triede je zabudovaná čistička vzduchu. „Každé dieťa ma u nás zdravotnú kartu. Raz do týždňa k nám príde aj imunoalergologička, ktorá deti pozrie a predpíše liečbu čím uľahčí rodičom starosti,“ uzavrela detská sestra.

Plány do budúcna…

A aké sú plány do budúcna? „Boli by sme veľmi radi, keby sme nestratili niečo takéto prospešné pre deti. Navštevujú ju deti z celého mesta dokonca aj z okolitých obcí či miest. Trieda sa nám veľmi osvedčila je podporovaná aj pediatrami. Deti v nej dosahujú veľmi dobré zdravotné výsledky. Do budúcna chceme určite triedu zveľaďovať, aby sme reagovali na moderné trendy v tejto zdravotnej problematike,“ vyslovila svoje želanie Juliana Vadelová.

Ako to vyzerá v slniečkovej triede si môžete pozrieť v našej foto a videogalérií.

Slniečková trieda na Mš Jilemnického
6
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Detičky z materskej škôlky na Jilemnického ilici
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM