Samospráva

V Spišskej je v pláne veľká rekonštrukcia: Ďalšia etapa regenerácie námestia!

Na námestí v Spišskej Novej Vsi je v pláne ďalšia rekonštrukcia. Tentokrát má ísť o Levočskú ulicu a priľahlé objekty. Poslanci urobili dôležitý krok.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej je v pláne veľká rekonštrukcia: Ďalšia etapa regenerácie námestia!
Zdroj: Dnes24.sk

Posledné zasadnutie mestského zastupiteľstva sa nieslo v slávnostnej atmosfére. Konalo sa totiž počas Spišských trhov za účastí delegátov partnerských miest. Rokovanie však poznačili aj tragické udalosti , ktoré sa stali v noci pred zasadnutím mestského parlamentu.

Dôležitým bodov zasadnutia bolo najmä schválenie ďalšej etapy rekonštrukcie námestia. Konkrétne Levočskej ulice a priľahlých objektov, ktorými sú aj Múzeum Spiša či Centrum voľného času. Keďže projekt počíta aj s účasťou poľskej strany, zasadnutiu predchádzala porada s poľskými partnermi.

Čítajte tiež: Spišská v súťaži o najkrajšie mesto? Nádhera, ako sa nám darí!

Podľa dôvodovej správy predloženej k tomuto bodu, bola 4. mája 2016 v rámci Programu cezhraničnej spolupráce vyhlásená výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na rozvojové projekty v oprávnenom území. „Subjekty z okresu Spišská Nová Ves sa prvýkrát môžu uchádzať o prostriedky z tohto programu. Suma možného finančného príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja sa pohybuje v rozmedzí od 200 000 do 5 000 000 eur,“ píše sa v materiáloch.

Čítajte tiež: Ako to v Spišskej vyzeralo pred 30. rokmi: Spomínate si na tieto výjavy? FOTO

V podanom projekte sa počíta s realizáciou ďalšej etapy revitalizácie Provinčného domu, akou je napríklad úprava múzea zo strany Levočskej ulice, úprava fasády, dvorovej časti a pivničných priestorov ako aj s neinvestičnými aktivitami – akými sú zriadenie historickej expozície so 4 tematickými okruhmi, spoločná putovná výstava a konferencia o Spiši a vydanie publikácie o Spiši na tému Provincia XVI. spišských miest a poľský záloh či vydanie turistického sprievodcu. Plánovaný rozpočet projektu je 1 200 000 eur.

Poslanci na zasadnutí jednohlasne schválili účasť mesta Spišská Nová Ves v spoločnom projekte spolu s partnermi Múzeum Spiša a Muzeum Dwory Karwacjanów i Gladyszów w Gorlicach, predkladanom do programu NTERRFG V. SK PL 2014—2020.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM