Miroslav Pomajdík Samospráva

Začiatok letnej turistickej sezóny v meste: Pred ľuďmi bude odhalený vzácny zvon!

V Spišskej Novej Vsi sa bude vo štvrtok o 10:00 pred Radnicou inštalovať kostolný zvon, ktorý uzrel svetlo sveta v 15. storočí a vyrobený bol Jánom Wagnerom v stredovekej spišskonovoveskej zvonolejárskej dielni založenej Majstrom Konrádom.

Ilustračný obrázok k článku Začiatok letnej turistickej sezóny v meste: Pred ľuďmi bude odhalený vzácny zvon!
Zdroj: Dnes24.sk

Mestu zvon prenajalo Východoslovenské múzeum v Košiciach. Slávnostný ceremoniál odhaľovania zvonu sa uskutoční 3. mája 2013 o 16:00, v rámci otvorenia letnej turistickej sezóny. Po odhalení bude nasledovať vernisáž k výstave „Zvony, zvonice a zvonenie na Spiši v minulosti“, ktorú pre návštevníkov prichystalo Múzeum Spiša.

„Inštalovaný zvon má byť akousi pozvánkou nie len na pripravovanú výstavu Múzea Spiša, ale i ako upozornenie, že sa v neďalekej najvyššej kostolnej veži Slovenska nachádza ďalší zo zvonov pochádzajúci z tejto významnej stredovekej zvonolejárskej dielne, tzv. Šmertný zvon z roku 1486, ktorý ulial taktiež majster Ján Wagner,“ uviedol v tejto súvislosti primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.

Majster Ján Wagner vykonával funkcie podrichtára, banského úradníka, člena mestskej rady a v roku 1510 sa stal v Spišskej Novej Vsi richtárom.

Kto bol Majster Konrád?

Za svoju zručnosť si vyslúžil veľké výsady od vtedajšieho panovníka Ľudovíta I. Ten mu udelil výsadu slobodného výberu svojho pôsobiska a jeho sídlo oslobodil od platenia všetkých daní. Slávnostnú listinu s výsadami mu Ľudovít I. odovzdal v roku 1364. Originál je uložený v Štátnom archíve v Levoči.

Srdce kráľa si získal zhotovením prekrásneho zvonu. „V roku 1357 prišiel do Spišskej Novej Vsi, kde založil prvú písomne doloženú zvonolejáreň, ktorú viedol laik na Slovensku. Táto dielňa fungovala 156 rokov,“ informovala vedúca oddelenia kancelárie primátora Andrea Jančíková. Je tvorcom najstaršieho zachovaného zvonu na našom území, ktorý vyhotovil pre farský kostol v Kysaku. Zvon má už úctyhodných 637 rokov. Údaje o jeho smrti nie sú k dispozícii. Zomrel však niekedy po roku 1380 v Spišskej Novej Vsi.

„Majster Konrád vo svojom závete zanechal základinu pre udržiavanie kaplnky, kaplána a špitála – ústav pre biednych, bezvládnych a chorých (dnes Slovenský kostol na Levočskej ulici),“ uzavrela Andrea Jančíková

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM