Marie Melníková Rôzne

V Spišskej „bojujú“ o lístky k lekárom!

Pred bránami novej polikliniky v Spišskej Novej Vsi čakajú pacienti v mraze a za tmy už od piatej rána. Dôvod je jasný. Musia si stihnúť vytlačiť lístok, aby sa v ten deň dostali k svojmu lekárovi.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Budovu novej polikliniky otvárajú o pol siedmej ráno. Pacienti však stoja vonku pred poliklinikou už od piatej rána. Čakajú na časenku k doktorovi. Ľudia musia neraz zniesť krutý mráz, tmu, či skoré vstávanie len preto, aby v ten deň absolvovali vyšetrenie. „O pol štvrtej som šla vlakom z Margecian. Teraz mrznem v tej zime,“ vyznala sa starenka z Margecian.

Neraz v rade mrznú aj ľudia s barlami a palicami. Po otvorení polikliniky musia ísť pacienti urýchlene ísť k automatu. Tí, čo prídu neskôr k automatu, zväčša sa nestihnú vmestiť do počtu časeniek na daný deň. V ten deň už jednoducho nemajú žiadnu šancu na ošetrenie.

Polikliniku vlastní firma Stodus. Konateľ spoločnosti Stodus, Vladimír Stanek nám povedal, že súcitia s pacientmi. Podľa neho nie je problém v časenkách, ale v nedostatku financií na zdravotníctvo. Lekári nemôžu ošetriť viac pacientov ako majú limit, ktorý im určí zdravotná poisťovňa. Konateľ spoločnosti Stodus tvrdí, že časenkový systém môžu zrušiť. „Môže sa však stať, že sa neobjednajú vôbec a budú ošetrení za dva až tri mesiace u iného lekára,“ ozrejmil Stanek.

Text: MARIE MELNÍKOVÁ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM