Miroslav Pomajdík Správy

V piatok si polícia posvieti na železničné priecestia: Kontroly sa zamerajú aj na cudzincov

Dnes 14.6.2013 spustili policajti v Košickom kraji ďalšiu dopravno-bezpečnostnú akciu, ktorej cieľom je najmä zabrániť ďalším stratám na ľudských životoch pri dopravných nehodách na železničných priecestiach.

Ilustračný obrázok k článku V piatok si polícia posvieti na železničné priecestia: Kontroly sa zamerajú aj na cudzincov
Zdroj: TASR

„Počas kontroly sa policajti dopravnej, poriadkovej a železničnej polície zamerajú na eliminovanie dopravno-bezpečnostných rizík na železničných priecestiach a v ich tesnej blízkosti, budú kontrolovať verejný poriadok na železničných staniciach a v ich okolí.“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru Alexander Szabó. Polícia si tiež posvieti na štátnych príslušníkov tretích krajín na našom území. Kontoly budú prevádzať príslušníci hraničnej a cudzineckej polície

Znížte rýchlosť!

Vzhľadom na to, že rýchlosť je spolu s ďalšími faktormi jednou z hlavných príčin dopravných nehôd, vodičov opätovne upozorňujeme na povinnosti súvisiace s dodržiavaním rýchlosti. Vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať. Taktiež vodič smie jazdiť len primeranou rýchlosťou, aby bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad.

Toto ustanovenie o povinnosti vodiča jazdiť primeranou rýchlosťou má svojim charakterom prednosť pred ustanovením o najvyšších povolených rýchlostiach, prípadne pred rýchlosťou ustanovenou dopravnou značkou. Všetci vodiči by si mali uvedomiť, že podľa tohto ustanovenia sú vodiči povinní znížiť rýchlosť jazdy, napr. na neprehľadných miestach ako aj pri zníženej viditeľnosti, kde je vzdialenosť, na ktorú majú rozhľad, obmedzená dosahom svetlometov vozidla. Teda je potrebné všetkých vodičov upozorniť, že zákonom, resp. dopravnou značkou povolené rýchlosti sú najvyššie, ktoré zákon alebo značka povoľuje. Pre vodičov z toho vyplýva, že pokiaľ mu to vyššie popísané okolnosti nedovoľujú, musí znížiť rýchlosť jazdy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM