Jakub Forgács Krimi

V osade vypukli nepokoje: Rozvášnený dav zaútočil na policajtov, došlo na streľbu!

Muži zákona zažili krušné chvíle. Viac ako dve desiatky policajtov zasahovali v rómskej osade. Počas nepokojov na nich podľa polície miestni zaútočili kameňmi, palicami aj fľašami. Zásah sa nezaobišiel dokonca ani bez streľby!

Ilustračný obrázok k článku V osade vypukli nepokoje: Rozvášnený dav zaútočil na policajtov, došlo na streľbu!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

V nedeľu vo večerných hodinách bolo na tiesňovej linke 158 prijaté oznámenie, že v osade Zabijanec v obci Rudňany (okres Spišská Nová Ves), sa medzi sebou bijú Rómovia. „Oznamovateľ musel z miesta ujsť v obave o svoj život ako aj život a zdravie svojej rodiny. Po príchode vyslaných hliadok bolo zistené, že na uvedenej lokalite sa nachádza množstvo miestnych obyvateľov v značne podnapitom stave,“ informoval košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

„Policajtov ako aj služobné motorové vozidlá ihneď obkolesilo množstvo podgurážených a agresívnych osadníkov, preto policajti cestou operačného strediska požiadali o posily. Po príchode ďalších dvoch hliadok osadníci na policajtov zaútočili rôznymi predmetmi (kameňmi, palicami, fľašami…), pričom došlo k zraneniu jedného z policajtov. V záujme ochrany života a zdravia policajtov a na rozohnanie rozvášneného davu bol použitý varovný výstrel do vzduchu,“ pokračoval hovorca.

Hliadky podľa jeho slov požiadali o ďalšie posily, pretože útok naďalej pokračoval a osadníci hádzali kamene a iné predmety nielen na príslušníkov Policajného zboru, ale aj na okolo prechádzajúce motorové vozidlá ostatných účastníkov cestnej premávky. Na miesto boli vyslané ďalšie štyri policajné hliadky pohotovostnej motorizovanej jednotky vystrojené v protiúderových kompletoch s ochrannými štítmi a prilbami a psovod so služobným psom. Celkovo bolo nasadených 22 policajtov.

„Útokom zo strany osadníkov došlo k zraneniu siedmych policajtov, vo všetkých prípadoch si zranenia vyžiadajú podľa predbežných lekárskych správ liečenie od štyroch do siedmich dní. Počas služobného zákroku bolo predvedených deväť podozrivých osôb,“ povedal hovorca so slovami, že vec prevzal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi, ktorý v súčasnosti skutok dokumentuje ako podozrenie zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa a trestného činu výtržníctva.

Policajný hovorca dodal, že počas výtržností osadníci zaútočili aj na vozidlo Rýchlej zdravotníckej pomoci, ktoré bolo do osady vyslané kvôli pôrodu miestnej ženy. „Po naložení novorodenca do vozidla Rýchlej zdravotníckej pomoci osadníci kameňmi útočili aj voči personálu. Osádka musela miesto urýchlene opustiť po tom, čo sa útok stupňoval a osadníci ďalej útočili,“ povedal Szabó. A ďalej uviedol, že v prípade ak sa preukáže, že škoda spôsobená na vozidle Rýchlej zdravotníckej pomoci bude väčšia ako 266 eur môže byť trestné stíhanie rozšírené aj na trestný čin poškodzovania cudzej veci. Taktiež nie je vylúčené, že trestné stíhanie sa rozšíri aj na ďalšie osoby.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM