JAB Rôzne

V Levoči vytvorili nový rekord: Takto to vyzeralo na nevšednom maratóne, FOTO A VIDEO

Zabaviť sa, dobre sa najesť a zároveň pomôcť. Týmto mottom sa riadili v susednej Levoči pri zaujímavom maratóne.

Ilustračný obrázok k článku V Levoči vytvorili nový rekord: Takto to vyzeralo na nevšednom maratóne, FOTO A VIDEO
22
Galéria

Dobrá nálada, sprievodný program, pomoc chorému dievčatku a typicky spišské jedlo, ktoré pripravovali nepretržite 24 hodín. V susednej Levoči sa konal Pirohový maratón, počas ktorého sa podarilo vyrobiť viac ako 10 000 pirohov.

Zdroj: Dnes24.sk

S myšlienkou pomôcť týmto spôsobom prišlo OZ Pramienok už pred tromi rokmi a na sídlisku Pri Prameni vytvorili už aj mega piroh či slivkové guľe. „Tento rok sme sa opäť vrátili k nášmu tradičnému jedlu – k pirohom – a rozhodli sme sa, že urobíme maratón v ich varení,“ povedal Jozef Vaľko z OZ Pramienok.

14 tímov

Maratón podľa jeho slov odštartoval v sobotu presne na obed. „Naše družstvo začínalo a symbolicky aj končilo. Počas 24 hodín sa vystriedalo 14 družstiev, ktoré pod prísnym dohľadom kamier v dvojhodinových intervaloch varili pirohy, keďže okrem slovenského rekordu sme sa pokúsili aj o zápis do Guinnessovej knihy rekordov,“ priblížil.

Tímy tvorili zástupcovia mesta, dôchodcovia, Dúbravčania, dokonca sa zúčastnilo aj družstvo z Ukrajiny. Podporiť maratón prišli aj motorkári z okresov Levoča a Spišská Nová Ves, ktorí okrem dobrej nálady boli aj najúspešnejší zo všetkých družstiev a počas svojho času navarili 1 221 pirohov.

Slovenský rekord

„Atmosféra bola vynikajúca. Okrem varenia sa zabávalo a spievalo aj počas noci. Menší útlm bol na chvíľu nad ránom ale potom to opäť ožilo,“ zhodnotil Vaľko s tým, že tieto podujatia sa stávajú z roka na rok obľúbenejšími. Svedčí o tom aj fakt, že prvú várku navarených pirohov zjedli účastníci za trištvrte hodinu. „To je dôkaz, že pirohy boli chutné a nie sme ľahostajní k osudu iným, keďže výťažok pôjde pre malé onkologicky choré dievčatko,“ doplnil.

Levočania nakoniec vytvorili za prítomnosti komisára zo Slovenskej knihy rekordov Igora Svitka slovenský rekord, keď počas 24 hodín navarili 10 005 pirohov. To, či tento rekord bude aj svetovým, budú vedieť až o niekoľko týždňov.

Atmosféru zo zaujímavej akcie prinášame aj na fotkách či videu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Boli sme sa na to pozrieť: Na Spiši bol vytvorený nový slovenský rekord!
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM