JAB Rôzne

V Levoči sa tešia z nového betlehema: Pozrite si tú nádheru na fotkách

Súčasťou osláv 500. výročia dokončenia diela Majstra Pavla v Bazilike sv. Jakuba bol aj rezbársky plenér. Šesť majstrov vytvorilo v Levoči nový betlehem.

Ilustračný obrázok k článku V Levoči sa tešia z nového betlehema: Pozrite si tú nádheru na fotkách
22
Galéria
Zdroj: Vladimír Maľák

Počas uplynulého týždňa Levoča žila vyvrcholením osláv 500. výročia dokončenia diela Majstra Pavla v Bazilike sv. Jakuba. Súčasťou osláv bol aj rezbársky plenér. V rámci neho sa v Levoči zišlo šesť rezbárov zo Slovenska, Česka a Poľska.

Ako povedal pre náš portál vedúci útvaru kultúry a propagácie v Levoči Vladimír Maľák, celý plenér viedli dvaja slovenskí rezbári Adam Bakoš a Miroslav Trnovský, ktorí v Levoči počas zimy vysekali krásny ľadový betlehem a ich diela ste mohli obdivovať aj na Hrebienku.

„Rezbári pracovali počas troch dní na piatich sochách. Išlo o sochy Troch kráľov, Jozefa a Márie s Ježiškom. Sochy sú v životnej veľkosti. Socha Jozefa, je ako jediná z lipového dreva, ostatné sochy sú z topoľového dreva,“ priblížil Maľák.

Ako doplnil, mesto Levoča každý rok počas Vianoc hľadalo nejakú alternatívu, ako skrášliť námestie betlehemom. „Ten minuloročný z ľadu vydržal len počas zimy a tak sme chceli niečo stále. Vyrezané sochy spolu tvoria betlehem, ktorý bude mesto využívať počas vianočného obdobia,“ uzavrel vedúci útvaru kultúry a propagácie.

Niekoľkodňovú prácu aj hotové sochy si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Naozajstná krása: Takéto parádne dielo vzniklo uplynulý týždeň v Levoči, FOTO
22
Galéria
Zdroj: Vladimír Maľák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM