Marie Melníková Rôzne

V centre mesta plávajú štyri živé žraloky!

V Spišskej Novej Vsi, pred spišským divadlom brázdia morskú vodu štyri žraloky. Ľudia sa kochajú nebezpečnými predátormi v prenosnom akváriu. Za mohutným sklom sa milovníci žralokov o svoj život báť nemusia.

Neuveriteľné! Žraloka Fúzatého, Koralového, Leopardieho, či Čiernoplutvého prevážajú v obrovskom akváriu, ktoré je zabudované priamo v kamióne. Ide vraj o jediné prenosné akvárium so žralokmi v celej Európe.

Počas prevozu sa cítia ako v mori S kamiónom plným žralokov kočujú z miesta na miesto.// „Počas prevozu sú kľudnejšie, cítia sa ako v mori. Akvárium je hermeticky uzavreté. Voda sa hýbe cez obehové čerpadlo,“ //uviedol mladý zoológ Tomáš Mogyoros. Keďže žraloky vydržia bez vody iba pol hodinu, najskôr si musia dopredu omrknúť terén kadiaľ s kamiónom pôjdu. V kopcoch by ste kamión so žralokmi na ceste pravdepodobne nestretli.

Žerú morské príšery Žraloky kŕmia mrazeným morskými potvorkami. Majú vraj poriadne bohatý apetít. Pochutia si na kalamároch, morskom losose, či hokoch. Ich chovatelia môžu do akvária počas kŕmenia strčiť ruku úplne bez problémov. „Nás už poznajú, nám neublížia. Na cudzích by však mohli zaútočiť,“ poodhalil Tomáš.

Predátorov majú z Mexika, Filipín a Kalifornie Žralok Fúzatý ušiel z mora pred istou smrťou. V roku 2010 sa v Mexickom zálive pokazila ropná plošina. Pri náraze uniklo až 150 miliónov ropy do mora. Koralového a Leopardieho žraloka majú chovatelia z Filipín. Ten najmenší, Čiernoplutvý pochádza z Kalifornie. S kamiónom museli vycestovať pre každého jedného žraloka. Predtým, ako si pre ozrutné ryby prišli, museli byť celý rok v karanténnej chovnej stanici.

Žraloky v mori žerú choré ryby Podľa zoológa by sa žraloky nemali loviť vo veľkom.// „Žraloky sú veľmi dôležité v našom ekosystéme. Lovia najmä choré ryby, sú to takzvaní zametači mora. O 30 až 40 rokov príde z neba poriadna facka, keď v mori zostanú samé choré ryby,“ //vysvetľuje Tomáš.

Spisska24/Marie Melníková

V centre mesta plávajú štyri živé žraloky!
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM