Správy

V budove Reduty obnovujú koncertnú sieň

Mesto Spišská Nová Ves sa snaží postupne pracovať na obnove budovy Reduty.

Ilustračný obrázok k článku V budove Reduty obnovujú koncertnú sieň
Zdroj: Dnes24.sk

Mestské kultúrne centrum (MKC) ako jej správca aktuálne realizuje opravné práce v secesnej koncertnej sieni. Zrekonštruovali už závesné navíjacie zariadenia kryštálových lustrov, drevenú podlahu a momentálne opravujú ozdobnú štukovú výzdobu nad pódiom, ktorá bola poškodená. Uviedla to pracovníčka pre styk s médiami z tamojšieho mestského úradu Edita Gondová.

Peniaze sa našli

Napriek tomu, že všetky aktivity hlavnej činnosti MKC v oblasti kultúry boli pre pandémiu zastavené, podarilo sa im nájsť financie, aby koncertnú sieň opravili a skrášlili. Po dohode s primátorom mesta Pavlom Bečarikom v závere roka 2020 začali s rekonštrukciou závesných navíjacích zariadení lustrov, na ktorú radnica pridelila finančné prostriedky.

Zo zdrojov mesta, ktoré dostáva MKC, boli ušetrené finančné prostriedky na ďalšie opravy. „Zabezpečilo sa vybrúsenie, tmelenie a lakovanie kazetovej podlahy. Kolektív pracovníkov MKC zároveň čistí a dáva do poriadku kryštálové lustre, dekoračné závesy, stoly a stoličky. Všetky tieto práce by sa mali ukončiť do konca apríla 2021,“ doplnila Gondová.

Čo sa obnoví?

Ako ozrejmila, momentálne sa realizuje oprava ozdobnej štukovej výzdoby nad pódiom, ktorá bola poškodená, ďalej je v pláne vymaľovanie stĺpov a spodných častí v koncertnej sieni. Na tieto práce budú použité ušetrené finančné prostriedky.

Podľa Gondovej v tomto období MKC žiada z prvej zmeny rozpočtu mesta Spišská Nová Ves financie na výrobu pochôdzkových lávok nad kupolami v podkroví, ktoré sú nutné z hľadiska bezpečnosti. Takisto je nutné riešiť podkrovie Reduty, vyčistenie od holubieho trusu, trvácne siete vo vežičkách a vyčistenie odkvapových rúr na celej Redute.

Keďže rozsiahla rekonštrukcia objektu Reduty si vyžaduje nemalé finančné prostriedky, mesto sa už viackrát usilovalo o získanie dotácií z externých zdrojov. „V roku 2020 bolo úspešné s projektom Príprava komplexnej obnovy objektu Reduta – vypracovanie projektovej dokumentácie, na realizáciu ktorého získalo z Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom čiastku 17.000 eur. Projektová dokumentácia je dôležitým podkladom pre uchádzanie sa o ďalšie externé zdroje,“ dodala Gondová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM