JAB Rôzne

Už ste o takých počuli? Najneobyčajnejší psi, ktorých môžete stretnúť v Spišskej

Stovky psov obývajú naše mesto a nie vždy ide len o yorkshirov či ovčiakov. Veď sledujte, aj aké nevšedné plemená sú v Spišskej Novej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Už ste o takých počuli? Najneobyčajnejší psi, ktorých môžete stretnúť v Spišskej
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Ako sme vás už informovali, v Spišskej Novej Vsi sú prihlásené stovky havkáčov a medzi trojicu najčastejších, nepočítajúc krížencov, patria yorkshirský teriér, nemecký ovčiak a labradorský retriever. Celý rebríček top 10 nájdete tu.

No medzi prihlásenými psami v Spišskej Novej Vsi sa nájdu aj také, ktoré sú v rámci svojho plemena jediným zástupcom v meste. A v rámci nich možno natrafiť na v našich končinách naozaj nevšedné plemená. A práve na také sme sa teraz zamerali.

Už ste počuli napríklad o čínsko-mexickom plemene nazvanom čínsky chocholatý pes? Známy je aj ako čínsky naháč a je známy svojim exotickejším vzhľadom, ale aj spoločenskou povahou.

Ďalším nevšedným domácim maznáčikom v našom výbere je chodský pes, ktorý pochádza zo susedných Čiech. Stredná veľkosť, temperament a učenlivosť ho predurčuje pre služobný výcvik, výcvik záchranársky, agility, ale uplatnenie nájde aj ako ťažný alebo sprievodný pes.

A o plemene leonberger ste už počuli? V dnešnej dobe je toto plemeno vnímané ako rodinný pes. Vyznačuje sa priateľským vzťahom k deťom a k iným zvieratám. Bol vyšľachtený v Nemecku. Vďaka schopnosti samostatne vyhodnocovať rôzne situácie a fyzickej zdatnosti je vo viacerých krajinách využívaný aj ako lavínový či záchranársky pes.

Ďalším psom, pri ktorom nejde o často sa vyskytujúce plemeno v našich končinách a ktorý je v Spišskej jediným zástupcom svojho druhu je bandog. Tento pes bol šľachtený v USA s cieľom chrániť človeka a jeho majetok. Zaujímavosťou je, že v krajine pôvodu sa používa aj ako strážny pes vo väzniciach s najprísnejším režimom.

A na záver, pomerian. Tieto psíky patria podľa názoru viacerých medzi najzlatšie psie plemená, lebo pripomínajú plyšovú hračku. Plemeno pochádza z oblasti Pomoranska. S priemernou hmotnosťou do 3,2 kilogramov je tento typ štvornohého havkáča najmenším zo severných plemien.

Ste aj vy majiteľom nevšedného psa alebo iného zvieraťa a bývate v Spišskej či blízkom okolí? Ozvite sa nám na buvalova@global24.sk.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Ojedinelé plemeno, konkrétne malého hrubosrstého vendeenského grifona, chová aj známy novoveský veterinár. Ako vyzerá jeho štvornohý miláčik si možete pozrieť v priloženej galérii.

OBRAZOM: Veterinár zo Spišskej chová psa, akého ste asi ešte ani nikdy nestretli
6
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM