Správy

Utečenci podporujú tržby na východe Slovenska. Polepšili si najmä ubytovacie zariadenia

Príchod utečencov z Ukrajiny na Slovensko má pozitívny vplyv na hotely, ubytovne či pohostinstvá. Majú vďaka nim vyššie tržby.

Ilustračný obrázok k článku Utečenci podporujú tržby na východe Slovenska. Polepšili si najmä ubytovacie zariadenia
Zdroj: TASR/František Iván

Prílev ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine výrazne zvýšil tržby ubytovacích zariadení na východe Slovenska. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Inštitútu finančnej politiky (IFP).

Vyššie príjmy

V prvých týždňoch po vypuknutí konfliktu zaznamenali podniky vysoké rasty tržieb v hraničných okresoch Snina, Michalovce, Trebišov, ale aj v tranzitných okresoch ako Humenné, či Košice.

„Odhadujeme, že v prvých šiestich týždňoch od vypuknutia konfliktu, sa tak mohli v spomínaných okresoch dodatočne zvýšiť celkové príjmy v ubytovaní a pohostinstve o 2 milióny eur,“ spresnili analytici.

Zahraničný obchod

Vojna sa na domácom zahraničnom obchode vo februári podľa IFP ešte výraznejšie neprejavila. „Očakávame, že vplyv na zahraničný obchod sa dostaví v marci. Nemecký Kiel inštitút odhaduje pokles slovenských exportov o 5 %, pričom export z EÚ by mohol klesnúť až o 5,6 % a celkový globálny obchod o 2,8 % (očistené o cenové a sezónne efekty),“ dodali analytici IFP.

Počet prechodov nákladných áut medzi Slovenskom a Ukrajinou podľa analýzy vzrástol. Na prelome marca a apríla (týždeň od pondelka 28. 3. do 3. 4.) prechádzali nákladné autá z Ukrajiny na Slovensko v podobnom počte ako v rovnakom týždni počas predošlých rokov. Počet prechodov zo Slovenska na Ukrajinu výrazne vzrástol a momentálne sa nachádza blízko hodnôt spred začiatku vojenského konfliktu.

Podľa analýzy námorná kontajnerová preprava klesla vo februári o 3 % oproti predošlému mesiacu. Okrem nižšej aktivity v ázijských prístavoch klesla aj aktivita v severnej Európe, čo môže byť sčasti spôsobené konfliktom na Ukrajine.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM