JAB Iné športy

Úspešná mladá športovkyňa: Novovešťanke Norike učaroval triatlon

Niekoľkonásobná majsterka Slovenska, gymnazistka a ambiciózna športovkyňa. O svojej športovej vášni nám viac prezradila Nora Jenčušová zo Spišskej.

Ilustračný obrázok k článku Úspešná mladá športovkyňa: Novovešťanke Norike učaroval triatlon
4
Galéria
Zdroj: súkr. archív N. Jenčušová

Čoskoro 17-ročná Nora Jenčušová je študentka gymnázia na Školskej ulici v Spišskej Novej Vsi a dosahuje veľmi pekné úspechy v triatlone. Ako prezradila pre náš portál, všetko to odštartovalo plávaním, s ktorým začala vo svojich desiatich rokoch. K samotnému triatlonu sa dostala o dva roky neskôr.

„Začala som s plávaním kvôli problémom s váhou. Neskôr som vyskúšala svoj prvý akvatlon, ktorý sa skladá z plávania a behu. Podarilo sa mi obsadiť tretiu priečku,“ prezradila s tým, že prvý úspech na akvatlone ju povzbudil a pridala si tretiu disciplínu a to cyklistiku.

Niekoľkonásobná majsterka Slovenska

Ako doplnila, tento šport ju zaujal aj preto, lebo sa treba vysporiadať s troma športami v jednom preteku. „Páči sa mi adrenalín pri tomto športe aj prechod z jednej disciplíny na druhú,“ ozrejmila. Podľa slov mladej športovkyne je jej najsilnejšou disciplínou cyklistika, ale teší sa vždy na všetky tri. „Okrem triatlonu sa samostatne venujem aj cyklistike, atletike a niekedy chodievam aj na plavecké preteky,“ doplnila.

Norika je niekoľkonásobná majsterka Slovenska v triatlone, duatlone, kros triatlone. V roku 2018 sa stala aj majsterkou Slovenska v cyklistike s hromadným štartom. Doma má už približne 180 medailí a nás zaujímalo, ktoré víťazstvo bolo je pre ňu najvzácnejšie.

„Najviac si cením určite všetky majstrovské tituly v rámci Slovenska. A samozrejme aj 22. miesto na Európskom pohári juniorov v Žiline , kde som pretekala s dievčatami zo staršej kategórie. Niekedy však tie majstrovské tituly ani nevnímam, pretože do každého preteku sa snažím dať maximum. Ale ten pocit byť majsterkou je nenahraditeľný, viete, že v tom momente nie je na Slovensku nikto lepší než vy,“ povedala.

Jeden z cieľov

Za všetkými úspechmi je však aj tvrdý tréning, ktorý má mladá športovkyňa každý deň. Cez prázdniny podľa jej slov aj trikrát denne, cez školský rok má denne dva tréningy. „Pri športe mi veľmi pomáha aj individuálny študijný plán,“ dodala. Úspešná športovkyňa má aj ďalšie plány, medzi ktoré patrí aj účasť na rôznych európskych a svetových pohároch v triatlone. „Jeden z cieľov je aj absolvovanie Ironmana, čo je triatlonový pretek, kde sa 3,8 kilometrov pláva, bicykluje 180 kilometrov a behá 42 kilometrov,“ vysvetlila.

Keďže Norika veľa športuje, ako relax si dopraje hlavne masáže či stretnutie s kamarátmi. A aké miesta sa Novovešťanke páčia v jej rodnom meste. „Najviac sa mi páči námestie plné zelene. A samozrejme sídlisko Mier, kde žijem. Mám blízko letisko, kde si často chodím zatrénovať, ale behať chodím aj okolo Hornádu."

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Mladá športovkyňa zo Spišskej zbiera jeden úspech za druhým: Vyspovedali sme ju
4
Galéria
Zdroj: súkr. archív N. Jenčušová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM