Kultúra

Unikátny kultúrny fenomén zo Spiša zachytený vo filme: Premiéru si môžete pozrieť aj vy!

Ručné zvonenie zo Spiša a Gemera zachytili tvorcovia v dokumentárnom filme. Príbehy zvonárov si môžete pozrieť v kine Mier v Spišskej Novej Vsi. Vieme, kedy je naplánovaná premiéra.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny kultúrny fenomén zo Spiša zachytený vo filme: Premiéru si môžete pozrieť aj vy!
Zdroj: TASR

Ručné zvonenie zo Spiša a Gemera približuje dokumentárny film, ktorého premiéra je naplánovaná na 11. júna na 10. hodinu v Kine Mier v Spišskej Novej Vsi. „K posledným ostrovčekom ručného zvonenia na Slovensku patria regióny Spiš a Gemer, kde túto tradičnú profesiu vykonávajú žijúci zvonári, zvonárky či mladí nadšenci," uviedla Monika Tkáčová zo Spišského osvetového strediska v Spišskej Novej Vsi, na pôde ktorého tento dokument vznikol.

Nesie názov Ručné zvonenie na Železnej ceste a jeho snahou je cez filmovú kameru, prostredníctvom takzvanej oral history, zachytiť príbehy zvonárov v obciach Poráč, Štós, Gemerská Poloma, Gelnica a Smolník. „Tradičné ručné zvonenie a tradícia zvonárov na Slovensku boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva a je snahou, aby tento unikátny kultúrny fenomén bol súčasťou celosvetového zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO," upozornila Tkáčová.

Ako povedal jeden z protagonistov filmu každý zvon má svoju dušu a tým nás volá k sebe. „Zvon volá a oznamuje, je to žijúca bytosť oslovujúca každého – veriaceho, neveriaceho, ateistu. Stáročia slúži v rukách človeka a pre človeka, ako artefakt jeho duchovného a kultúrneho odkazu. Iba skutočná ľudská ruka mu dáva ten pravý úder vnímajúc citlivosť jeho srdca a rozoznieva ho do melódie, ktorú mu určil jeho tvorca," dodala Tkáčová. Vstup na premiéru filmu je voľný.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM