Kultúra

Umelecký zážitok v našom meste: Divadelníci priblížia príbeh požiaru veže kostola

Netradičná kombinácia. Ochotníci z Divadla teatrálnej skratky a tanečníci z Denzz Industry priblížia svojím predstavením smutnú históriu Spišskej.

Ilustračný obrázok k článku Umelecký zážitok v našom meste: Divadelníci priblížia príbeh požiaru veže kostola
Zdroj: Dnes24.sk

Galéria umelcov Spiša V Spišskej Novej Vsi je miestom, ktoré sa vo štvrtok 14. septembra premení na divadelné dosky a ponúkne umelecký zážitok. Na nádvorí budovy sa odohrá divadelné predstavenie Smrť drží v ústach oheň. Verejnosť si bude môcť hru pozrieť o 19.00 h, pre študentov sa predstavenie odohrá v dopoludňajších hodinách.

V galérii sa predstavia ochotníci z Divadla teatrálnej skratky a tanečníci z Denzz Industry, ktorí počas predstavenia priblížia smutnú históriu mesta Spišská Nová Ves. „Vďaka inscenácii sa pokúšame priblížiť divákom nielen históriu nášho mesta, ale i históriu Slovenska a celej vtedajšej monarchie. Naše dejiny nie sú len izolovanými regionálnymi dejinami, ale sú súčasťou uhorských i svetových dejín. Revolúcie, ktoré sa v polovici 19. storočia preliali celou Európou, postihli i nás a rovnako sa tu prejavili i snahy o zrovnoprávnenie postavenia Slovákov v štáte," priblížil režisér hry Peter Karpinský.

Inscenácia je postavená na reálnych historických faktoch a jej cieľom je sprostredkovať prežívanie obyčajných ľudí, ktorí sú súčasťou veľkých historických udalostí.Príbeh priblíži požiar veže kostola Nanebovzatia Panny Márie, ktorý sa nachádza v centre mesta a je najvyššou kostolnou vežou na Slovensku. Jej vznik sa spája s revolučným rokom 1848.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM