Rôzne

Učarovalo mu varenie: Erik z novoveskej hotelovky vyhral kuchársku súťaž na Zemplíne!

Varenie je jeho hobby a preto úspech nedal na seba dlho čakať. Spomedzi veľkej konkurencie obstál najlepšie. Prezradil nám aj recept.

Ilustračný obrázok k článku Učarovalo mu varenie: Erik z novoveskej hotelovky vyhral kuchársku súťaž na Zemplíne!
4
Galéria
Zdroj: Hotelová akadémia SNV

Erik Dický je študentom Hotelovej akadémie v Spišskej Novej Vsi a ako povedal pre náš portál chodí na svoju vysnívanú školu. Učarovalo mu najmä varenie a má rád najmä taliansku kuchyňu. Svoju zručnosť si bol pred pár dňami vyskúšať aj v Michalovciach, kde sa konala pravidelná súťaž Kuchár Zemplína.

„Táto súťaž už bola moja tretia a zatiaľ môj najväčší úspech až doteraz bol tatranský kuchár, kde som skončil piaty. Na tejto súťaži som bol aj minulý rok ale vtedy som nemal umiestnenie až teraz,“ prezradil s tým, že v konkurencii 20 kuchárov – juniorov sa mu nakoniec podarilo zvíťaziť.

Zabodoval improvizáciou

Ako doplnil zadanie súťaže bolo použiť surovinu typickú pre Zemplín a jeseň. Jedlo muselo byť hotové v časovom limite 45 minút. „Jedlo sme urobili improvizáciou niečo som vymyslel ja niečo moja pani učiteľka či môj pomocník čo mi pomáhal. Varil som kačacie prsia s vínovou omáčkou a cestovinami na ktorých bolo bazalkové pesto s kuriatkami,“ ozrejmil úspešný kuchár.

Ako víťaz získal nie len uznanie ale aj pohár či diplom, no ako hovorí najlepší pocit mal z toho, že ho hodnotil profesionálny kuchár, ktorý varil pre britskú kráľovnú. Hoci bola toto Erikova úspešná súťaž nebola podľa jeho slov určite posledná. „Ak sa bude dať, tak by som sa chcel ešte zúčastniť súťaže s názvom Tatranský kuchár, kde som skončil naposledy piaty, takže by som to chcel napraviť a dostať sa aspoň do top trojky,“ doplnil.

Víťazný recept

Suroviny: kačacie prsia bez kože, zavárané kukuričky, mrkva, soľ, korenie, červené víno, maslo, smotana, cestoviny, bazalka, olivový olej, kuriatka.

Postup: Kačacie prsia si našpikujeme kukuričkou obalenou v mrkve a opečieme z oboch strán mäso vyberieme zabalíme do alobalu a dáme ešte na 10 min do konvektomatu. Pripravíme si omáčku tak, že do výpeku dáme maslo a víno, ktoré necháme zredukovať a pridáme smotanu. Necháme variť medzitým si urobíme cestoviny, aby boli spravené aldente. Do vody s cestovinami dáme aj kuriatka. Mäso vytiahneme obalíme v kukuričnej kruste ( rozmixované kukuričné lupienky) a servírujeme všetko naraz, aby to bolo teplé.

Úspešný kuchár Hotelovej akadémie v Spišskej.
4
Galéria
Zdroj: Hotelová akadémia SNV
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM