JAB Rôzne

V Levoči prichádzajú s novou atrakciou: Krásny pohľad z vtáčej perspektívy

Pohľad na historické námestie či široké okolie z výšky si budeme môcť vychutnať už aj v Levoči. Mesto prišlo s úplnou novinkou.

Ilustračný obrázok k článku V Levoči prichádzajú s novou atrakciou: Krásny pohľad z vtáčej perspektívy
Zdroj: TASR

Mesto Levoča prišlo pre turistov aj domácich so zaujímavou novinkou. Počas letnej sezóny sprístupnia vežu Baziliky svätého Jakuba aj pre verejnosť.

Pohľad z 50 metrovej výšky

Ako nám povedal Kamil Tomčofčík z Oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta Mestského úradu v Levoči, na vežu vystúpia turisti prvýkrát 7.júla. „Veža bola v roku 2002 zrekonštru­ovaná a doteraz ešte nikdy nebola sprístupnená verejnosti. Od štvrtku si budú môcť vychutnať turisti naše historické námestie aj z výšky takmer 50 metrov,“ prezradil Tomčofčík s tým, že celková výška veže je 70 metrov.

Čítajte tiež: Auto môžete nechať doma: Na Spiši opäť premáva letný autobus

Podľa jeho slov sa bude dať na vežu vystúpiť každý deň vrátane víkendu za prítomnosti sprievodcu, v trištvrte hodinových intervaloch. Prvý výstup je plánovaný na 9:15, posledný na 18:15 v skupinách s obmedzeným počtom turistov z hľadiska bezpečnosti a kapacity veže. „Maximálne môže na vežu vystúpiť 20 ľudí,“ doplnil. Pred tým, ako sa budú môcť turisti pokochať nádherným výhľadom, musia vystúpiť po 212 schodoch. Pohľad, ktorý sa im naskytne, stojí za to.

„Keďže je veža najvyšším položeným miestom Levoče, ak nepočítame Mariánsku horu, okrem námestia a celého mesta sa môžu turisti pokochať výhľadom na Levočské vrchy, Mariánsku horu, Slovenský raj a Vysoké či Nízke Tatry. Veža umožňuje výhľad z každej strany,“ vymenoval Tomčofčík.

Výstavy aj história

Okrem výhľadu vnútri veže čaká na návštevníkov výstava obrazov či sôch, ktoré vytvorili umelci počas plenérov konaných v rámci mesta. „K dispozícii máme aj historické fotky veže zo Spišského archívu, na ktorých si budú môcť turisti pozrieť napríklad ako vyzerala veža v roku 1923, keď vyhorela,“ uzavrel Kamil Tomčofčík. Deti do šesť rokov majú vstup zdarma, študenti, deti nad šesť rokov a dôchodcovia zaplatia jedno euro. Dospelí sa môžu pokochať výhľadom za dve eurá.

Čítajte tiež: Levočská púť vyvrcholila slávnostnou svätou omšou: Nenechalo si ju ujsť 100 000 veriacich

Bazilika svätého Jakuba je gotická sakrálna stavba. Spolu s neďaleko stojacou renesančnou mestskou radnicou tvorí dominantu Námestia Majstra Pavla. Je farským kostolom levočskej rímskokatolíckej farnosti. Zasvätený je apoštolovi sv. Jakubovi staršiemu.Je zároveň najväčšou sakrálnou stavbou na Spiši a má druhú najvyššiu vnútornú výšku lode na Slovensku (po košickom Dóme svätej Alžbety).

Svojím cenným interiérovým vybavením sa radí medzi najcennejšie historické pamiatky u nás. Dôkazom toho je nielen mimoriadna návštevnosť chrámu ale tiež skutočnosť, že aj vďaka nemu bola Levoča v roku 2009 zapísaná do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM