JAB Rôzne

U našich susedov bolo veselo: V Smižanoch sa konala fašiangová zabíjačka

Na fašiangovú nôtu relaxovali aj v susedných Smižanoch. Po prvýkrát tam pripravili pre domácich aj návštevníkov obce fašiangovú zabíjačku.

Zdroj: Dnes24.sk

Počas uplynulej soboty bolo u našich susedov veselo. Domácim aj návštevníkom v Smižanoch ponúkli prvýkrát fašiangovú zabíjačku, ktorá sa konala priamo pred tamojším kultúrnym domom.

Celé podujatie odštartoval domáci folklórny súbor, ktorý ukázal prítomným takzvané chodenie s ražňom. „Niekedy chodili chlapi vo fašiangovom období po dedine s ražnom. Ražen bol drevený, alebo železný. V dome zaspievali a gazdiná im za odmenu zapichla na ražeň slaninu, rebro, alebo klobásku,“ priblížila tento zvyk moderátorka podujatia Martina Kenderová.

Smižančania si mohli pozrieť aj klasickú zabíjačku 150-kilového prasaťa, ktoré rozoberali priamo na mieste. „Našou úlohou je rozporcovať mäso, niečo sa uvarí, niečo spracuje,“ ozrejmil profesionálny kuchár Anton Rabatin s tým, že ľudia mohli ochutnať ovarovú polievku, jaternice či klobásy. Okrem toho si mohli prítomní pochutnať v pripravených stánkoch aj na drožďovej pomazánke, tlačenke či klasickom chlebe s domácou masťou a cibuľou. Na svoje si prišli aj milovníci pankušiek a koláčov.

„Ja sa veľmi teším, že môžeme niečo tradičné ponúknuť ľuďom v Smižanoch, ktorí si už tak ako i ja mnohí nepamätajú, ako vyzerala tá tradičná zabíjačka. Využili sme práve obdobie fašiangov, aby sme oživili tradície a zároveň, aby sa stretli všetky vekové generácie, ktoré sa spolu zabavia,“ povedala starostka obce Miroslava Szitová.

Podujatie spestrilo aj vystúpenie folklórneho súboru Smižančanka či speváckej skupiny Šafolka. O úspechu tejto akcie svedčilo aj množstvo prítomných a ich reakcie, ktorí si pochvaľovali nielen jedlo, ale aj celkovú atmosféru.

Ako to vyzeralo na prvej Smižianskej zabíjačke si môžete pozrieť v našich galériách.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Veľká FOTOGALÉRIA: Smižany zažili fašiangovú zabíjačku
36
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM