JAB Rôzne

Trénerke Ľubke učaroval nevšedný šport: Sledujte, aké kúsky učí Novovešťanky na tyči

Nevšedný a pritom náročný šport. Pole dance sa rozvíja aj v Spišskej Novej Vsi. O čo vlastne ide a aj iné zaujímavosti nám prezradila jeho trénerka.

Ilustračný obrázok k článku Trénerke Ľubke učaroval nevšedný šport: Sledujte, aké kúsky učí Novovešťanky na tyči
14
Galéria

Ľuboslava Orolínová má naozaj nevšednú profesiu. Pracuje totiž ako pole dance fitness inštruktorka v Spišskej Novej Vsi. Kto by si myslel, že športové „umenie na tyči“ je len jednoduché a efektné hobby, veľmi sa mýli. Verte, že aj za týmto športom sa skrývajú roky driny. Viac nám o ňom však už prezradila trénerka Ľubka.

Za týmito kúskami sa skrýva poriadna drina
2
Galéria

Viete nám laikom vysvetliť, čo je to pole dance?

Pole dance je cvičenie s váhou vlastného tela, má pôvod v Indii, neskôr s ním začali Číňania. V prvom rade propagujeme pole dance ako šport. Ide o akrobaciu na tyči, no obsahuje aj tanečné prvky, aby choreografie vyzerali najmä na súťažiach lepšie. Je viac druhov. Pole exotic je skôr o tanci. Ja však vyučujem pole dance ako šport, ktorý spadá pod slovenskú asociáciu. Svetová asociácia pole dance sa snaží dokonca presadiť pole dance – šport – ako olympijskú disciplínu.

Ako ste sa dostali k takému nevšednému športu?

Úplne náhodou. Kamarátka ma zavolala, aby som to išla skúsiť, tak som šla. Ona to po dvoch hodinách vzdala. Mňa to zase chytilo tak, že to už robím viac ako tri roky Najskôr som to robila len pre potešenie, neskôr som sa zúčastnila aj súťaží a začala som pole dance aj učiť.

Ako sa dostal pole do Spišskej?

Mojím snom bolo vždy mať prácu, ktorá ma baví. Keď som zvažovala v akom meste otvoriť pole štúdio aj napriek tomu, že som z Popradu, vybrala som si Spišskú. Počula som, že Novovešťania sú športovo aktívnejší ako iní ľudia na Spiši a to rozhodlo.

A aké športy ste robili predtým?

Všeličo, ale nič ma nechytilo tak, že by som pri tom ostala dlhšie. Venovala som sa fitnessu, hrávala som aj squash. Toto je však šport, bez ktorého si už môj život ani neviem predstaviť.

Čo pre vás znamená pole dance?

Veľmi veľa. Našiel ma nie v práve v najlepšom životnom období a brala som ho ako úžasný spôsob vyventilovania sa. Po tréningoch som chodila taká unavená, že som nevládla rozmýšľať nad inými vecami. Bol to pre mňa taký hnací motor a potom prišlo obdobie, keď som chcela to čo ovládam naučiť aj iných a to bol ďalší posun v mojom živote. Ako som spomínala, neviem si ani predstaviť, že by pole dance nebol súčasťou môjho života.

Je to šport iba pre ženy?

Určite nie. Trénovala som už aj mužov, niektorí chodia pravidelne so svojimi manželkami. Na posledných majstrovstvách Slovenska bola dokonca po prvýkrát zaradená baby kategória, kde súťažili deti od piatich rokov.

Keď spomínate súťaže, vy ste sa ich tiež zúčastnila?

Áno, niekoľkých. V roku 2015 som získala druhé miesto na majstrovstvách Slovenska v kategórii dvojíc. Tento rok sa mi umiestnila zase moja žiačka na štvrtom mieste v amatéroch.

Koľko trénujete žiačok?

Je to rôzne. Niekto to berie len ako svoje hobby a niekoho to chytí a ten potom ostane a zdokonaľuje sa v tom. Momentálne mám desať takých, ktoré pripravujem na súťaže.

Ako vníma tento šport vaše okolie, stretávate sa často s predsudkami?

Moje okolie, myslím moja rodina, je v pohode a podporujú ma. No stretávame sa a bohužiaľ často s rôznymi predsudkami. Mala som dokonca aj baby, ktoré boli veľmi šikovné a mohli by veľa dosiahnuť, keby sa k tomu zle nepostavili ich partneri, alebo rodiny. Veľa ľudí ešte nechápe, že to čo robíme nie je tanec, ale šport. My netancujeme, ale cvičíme.

Čo by ste ešte chceli dosiahnuť v rámci tohto športu?

Čo sa týka cieľov, limity neexistujú. Z môjho pohľadu mi však bude do budúcna určite stačiť napredovať podľa mojich možností, stále sa zlepšovať a zdokonaľovať. Taktiež by som sa veľmi rada podieľala na výchove nových talentov ako aj na propagácii tohto športu a odstránení predsudkov u niektorých ľudí. Myslím si, že na tomto športe nie je nič zlé ani urážlivé. Je to skôr drina, ktorú treba obdivovať.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Trénerka Pole dance v Spišskej: Na tyči dokáže parádne kúsky! FOTO
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM