JAB Rôzne

Tradícia, ktorá prilákala množstvo ľudí: Jánske ohne v Markušovciach, FOTO a VIDEO

Príležitosť stretnúť sa a posedieť si pri vskutku impozantnej vatre využili v sobotu ľudia z Markušoviec aj okolia. Veď sledujte ...

Zdroj: Dnes24.sk

S Jánom sa viaže veľa magických zvykov súvisiacich s letným slnovratom. Tradovalo sa, že na Jána majú najväčšiu moc všetky živly. Preto sa zvykli počas najkratšej noci roka páliť jánske ohne a vatry.

Túto tradíciu dodržiavajú aj v neďalekých Markušovciach , kde podľa slov organizátorky a poslankyne obecného zastupiteľstva Alžbety Frankovej pripravujú vatru už viac ako dvadsať rokov.

„Na začiatku boli menšie vatry. Z roka na rok sa vatra zväčšuje a posledné roky sa už stavia taká, ktorá má cez 5 metrov,“ priblížila s tým, že príprava vatry nie je až taká jednoduchá a vyžaduje si čas a ochotu dobrovoľných hasičov a ich pomocníkov, ktorí to majú každý rok na starosti. Tí sa spolu s poslancami obecného zastupiteľstva postarali dokonca aj o občerstvenie.

Ako prezradili, stavaniu vatry predchádzalo dvojdňové chystanie dreva. Samotnú vatru postavilo desať mužov za štyri hodiny. Celé podujatie prebiehalo v príjemnej a neformálnej atmosfére na lúke na Putiskách s parádnym výhľadom na obec. „Je to najhromadnejšia akcia v Markušovciach, lebo ľudia sa radi zídu a porozprávajú či sa posedia pri vatre. Každý rok sa aj spieva a na vatru sa príde pozrieť aj množstvo ľudí z okolia,“ uzavrela organizátorka tradičnej akcie.

Tradičnú vatru, ktorú zapaľovali aj naši predkovia práve na Jána, si môžete pozrieť aj v našich galériách.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Zachytené objektívom: Jánske ohne v neďalekých Markušovciach
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM