Veronika Kalinová Kultúra

Toto v Spišskej ešte nikdy nebolo: Mesto prvý raz dejiskom festivalu brazílskeho filmu

Spišská Nová Ves sa stane dejiskom festivalu brazílskeho filmu Brazil Visual. Ten sa po úspešnom štarte v Bratislave presúva na východ krajiny, kde od piatku do nedele otvorí v kine Mier dvere všetkým priaznivcom brazílskeho umenia.

Ilustračný obrázok k článku Toto v Spišskej ešte nikdy nebolo: Mesto prvý raz dejiskom festivalu brazílskeho filmu
Foto: Slávka Kellová

Brazílska kultúra na dlani

„Jedinečná prehliadka kinematografie tejto krajiny vzdáva hold nielen tvorcom hodnotných diel a ich rozmanitostiam, ale i samotnému portugalskému jazyku,“ uviedla riaditeľka festivalu Silvia Severíniová.

Usporiadatelia festivalu chcú prostredníctvom vybraných filmov priblížiť tamojšiemu publiku súčasnú brazílsku kultúru, reálie, spoločensko-politickú situáciu a každodenný život obyvateľstva tejto krajiny. Historické mesto na východnom Slovensku si pritom nevybrali náhodne.

Festival u nás nie je náhodne

„Spišská Nová Ves sa už jedno desaťročie spája s Brazíliou, pretože sú tu zastúpené viaceré brazílske firmy. Mnohí zamestnanci Brazíliu navštívili, spolupracovali s brazílskymi kolegami, niektorí dokonca po portugalsky hovoria. Aj to bol dôvod, prečo sme festival mestu ponúkli,“ zdôvodnila Severíniová.

Veľa spoločného

Okrem toho, jedným z partnerských miest Spišskej Novej Vsi je brazílske mesto Joinville v štáte Santa Catarina. „Jednoducho toto jedinečné východoslovenské mestečko má s Brazíliou vskutku veľa spoločného,“ dodala riaditeľka festivalu. Festival je adresovaný predovšetkým mladým ľuďom, študentom, ale aj milovníkom Brazílie, portugalského jazyka a filmového umenia.

Podujatie vytvára priestor na vzájomné priblíženie sa dvoch odlišných kultúrnych etník akými Slováci a Brazílčania sú, a tiež lepšie pochopenie mentality národa tejto juhoamerickej krajiny plnej protikladov.

Jedinečné podujatie svojho druhu

„Naše mesto je známe aj vďaka veľmi bohatej ponuke kultúrnych podujatí tak pre náročných divákov, ako aj pre širokú verejnosť. Festival prispeje k tejto bohatej mozaike akcií konaných v tomto regióne počas celého roka,“ konštatovala Andrea Jančíková z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi. Kvalitu filmov, ktoré jeho návštevníci uvidia, zaručuje aj fakt, že festival je zaradený do celosvetovej siete filmových festivalov Circuito Brazil Visual.

„Slovensko je tak dejiskom jedinečného podujatia svojho druhu po krajinách ako Austrália, Luxembursko, Španielsko, či Portugalsko,“ upozornila Severíniová. Podľa nej nezabudnuteľný kinematografický zážitok si budú môcť pritom už čoskoro vychutnať aj diváci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 – Košíc.

Čo na festival hovorí Ady hajdu?

„Keď ma organizátori oslovili, aby som sa stal spolu s režisérkou Ivetou Grófovou krstným rodičom festivalu Brazil Visual na Slovensku, tak som Brazíliu vnímal predovšetkým ako krajinu karnevalu a zábavy. Po zhliadnutí filmových skvostov z ich produkcie, ktoré si mnohé vyslúžili celosvetové ocenenia, ju vidím inak. Je to krajina plná extrémov, ťažkých osudov, ale aj krásnych ľudských hodnôt, na ktoré sa často v bežnom živote zabúda. Som rád, že môžem byť súčasťou tohto kultúrneho obrodenia,“ hovorí na margo festivalu herec Ady Hajdu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM