JAB Rôzne

Toto musíte vidieť: Šikovná mamina vytvára ozdoby z netradičného materiálu, FOTO

Ivana pochádza z neďalekých Spišských Tomášoviec a medzi jej hobby patria výtvory zo zaujímavého materiálu. Pozrite si jej práce z korkových zátok.

Ilustračný obrázok k článku Toto musíte vidieť: Šikovná mamina vytvára ozdoby z netradičného materiálu, FOTO
22
Galéria

Ivana Hadbavná pochádza zo Spišských Tomášoviec a vo svojom voľnom čase vyrába dekoratívne predmety z netradičného materiálu. Viac o tom, ako sa k svojmu hobby dostala aj odkiaľ má tisíce korkových zátok, prezradila v rozhovore.

Odkedy sa venujete vášmu hobby a kto vás k tomu priviedol či inšpiroval?

Tomuto hobby sa venujem od roku 2015 a inšpirovala som sa korkovými vencami (bez zdobenia), ktoré som videla na ochutnávkach vína. Zúčastňujeme sa ich s manželom pravidelne, nakoľko sme obaja milovníci vína.

Prečo práve korky?

Lebo vence z korkov tu v okolí nerobí nikto. Je totiž problém, zohnať také množstvo korkov, ktoré je potrebné pre moje výrobky. A chcela som sa zároveň odlišovať .

Odkiaľ ich teda máte?

Hoci môj manžel je čašník, to, čo by priniesol z práce plus nejaké domáce zásoby, by určite nestačili. Korky si nosím z Rakúska, kde som pracovala osem rokov, od bývalej šéfky, ktorá ich zbierala 20 rokov. Naposledy sme priniesli štyri veľké vrecia.

Čo všetko z nich vyrábate?

Donedávna to boli iba vence, ale potom som rozšírila svoju tvorbu o kríže a srdiečka z korkov na hroby, foto rámčeky, obrazy, adventné vence a kľúčenky.

Ako vznikajú vaše výrobky? Odkiaľ máte návod?

Neviem, či je to nejaká technika, ale postup som si vymyslela sama. Lepím korky na veniec zo slamy s tavnou pištoľou a následne si ho zdobím.

Kde čerpáte inšpiráciu?

Inšpirácia je z mojej hlavy, nekopírujem nikoho. V niektorých prípadoch to, ako bude veniec vyzerať, ovplyvňujú aj objednávateľ. Ten mi zadá len základné požiadavky ako je farba, štýl, veľkosť a ostatné si urobím podľa seba. Väčšinou mi však ľudia veria a nechajú všetko na mne.

Čo pre vás znamená tento koníček?

Dobrý pocit z toho, že moja práca sa ľudom páči, vie im urobiť radosť a skrášliť im príbytok. Moje venčeky nie sú len veci, ale ako každý hand made výrobok, nesú v sebe dobrú energiu, ktorú do nich ja s láskou vkladám.

Koľko času strávite pri výrobe jedného výrobku?

Výroba korkového základu mi trvá asi 1 hodinu , následné zdobenie je individuálne, podľa náročnosti. Priemerne je to 2–3 hodiny jeden veniec, do toho nie je zarátaný čas, kedy nakupujem dekorácie, čo je tiež časovo dosť náročné.

Čo je na tomto koníčku pre vás najnáročnejšie?

Najnáročnejšie je nájsť si na to čas, nakoľko mám dve malé deti, domácnosť a samozrejme prácu, tak je niekedy ťažké to všetko skĺbiť, väčšinou tvorím v noci, keď už deti spia a manžel je v práci. Keď som pod časovým tlakom, tak mi to vôbec nejde, preto sa v nejakom strese ani nesnažím tvoriť.

Predsa je to len nezvyčajný materiál s ktorým pracujete. Je vás viac v okolí Spišskej čo vyrábate veci z korkov?

Ja neviem o nikom, kto by už vyrobil také množstvo korkových vencov ako ja, možno sa nájdu kreatívci, ktorí si nazbierajú za nejaké obdobie korky a niečo si vyrobia. Na jeden stredný veniec s priemerom 35 centimetrov použijem 140 korkov, no a to uznáte, že nazbierať doma také množstvo dá zabrať.

Máte pri výrobe aj nejaký odpad?

Pri výrobe nemám skoro žiaden odpad, práve naopak, recyklujem a dávam podľa mňa nový zmysel niečomu , čo by inak skončilo v koši .

Je nejaký kúsok na ktorý ste obzvlášť hrdá?

Veľmi ťažká otázka. Na všetko, čo som vyrobila som hrdá a mám z toho radosť. Ku všetkým výrobkom mám v podstate nejaký vzťah a aj keď som ich už vyrobila možno vyše stovky, tak stále viem, kto si každý jeden z tých vencov objednal, alebo pre koho to bol darček, lebo ich robím všetky s láskou.

Dekorácie vytvorené šikovnou maminou si môžete pozrieť aj v našej galérii.

OBRAZOM: Úžasné  výtvory šikovnej mamičky. Toto vyrába z netradičného materiálu
22
Galéria
Zdroj: Ivana Hadbavná
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM