JAB Rôzne

To si zaslúži klobúk dole: Krásny vianočný rekord v Spišskej! FOTO

Navodenie vianočnej atmosféry nevšedným spôsobom a zároveň ustanovenie slovenského rekordu. Presne toho sme boli svedkami v Spišskej Novej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku To si zaslúži klobúk dole: Krásny vianočný rekord v Spišskej! FOTO
20
Galéria

Spišská Nová Ves je držiteľom už niekoľkých slovenských rekordov. Tentokrát sa v pondelok podvečer v Galérii netradičných umení pokúsil o ustanovujúci rekord riaditeľ n. o. Domovina Hodkovce a bývalý dlhoročný poslanec spiškonovoveského mestského zastupiteľstva Juraj Beňa.

Dlhoročné hobby

Ako povedal vášnivý zberateľ samorastov pre náš portál, je to jeho hobby, ktorému sa venuje viac ako tridsať rokov a rukami mu už prešla tisícka samorastov. „Fascinuje ma príroda a prechádzky prírodou ma inšpirovali k tomu, aby som začal zbierať samorasty. Každý samorast je originál, “ priblížil s tým, že myšlienka ukázať svoju zbierku aj verejnosti prišla len pred dvomi rokmi.

„Chcel som, aby sa potešili aj iní, nie len ja,“ doplnil. K vianočnej atmosfére zaručene patrí aj výzdoba a svietiaca sviečka, čo inšpirovalo aj jeho. „Chcel som prispieť k navodeniu vianočnej atmosféry v Spišskej takýmto možno netradičným spôsobom a zároveň ustanoviť slovenský rekord v počte svietiacich samorastov,“ vysvetlil Beňa.

Slovenský rekord potvrdený

Nahromadené samorasty zbieral podľa jeho slov takmer šesť rokov. Úspech pokusu o slovenský rekord v počte svietiacich samorastov potvrdil aj komisár a zakladateľ knihy Slovenských rekordov Igor Svítok, ktorý napočítal 145 samorastov s 200 sviečkami.

„Máme tu krásny vianočný slovenský rekord. Musím povedať, že samorasty sú aj pekne prepracované a tento rekord patrí do kategórie unikátne,“ povedal Svítok s tým, že Juraj Beňa je tak jediným Spišskonovoveš­ťanom, ktorý je v jednom roku držiteľom dvoch slovenských rekordov. (Prvý slovenský rekord ustanovil v máji v počte rôznych opracovaných samorastov na jednom mieste.)

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

V našom meste si oči prišli na svoje: Takýto krásny vianočný rekord sa podaril!
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM