Miroslav Pomajdík Správy

Testovanie deviatakov: Na chvoste okresy Gelnica a Levoča

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania zverejnil výsledky testovania deviatakov. Do testovania z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra a ukrajinský jazyk a literatúra sa zapojilo 41 791 žiakov z 1 443 škôl z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Testovanie deviatakov: Na chvoste okresy Gelnica a Levoča
Zdroj: TASR

Testovanie z matematiky

Zapojilo sa do neho 41 774 žiakov. Priemerná úspešnosť testu bola 60,07%. Chlapci sa s ňou popasovali trocha horšie ako dievčatá, kedy získali v priemere 59,2%, oproti 61% dievčat, no táto odchýlka nie je veľmi významná.

Z okresov skončila najhoršie Gelnica, ktorej celková priemerná úspešnosť bola 44,5%, čo je hlboko pod celoslovenským priemerom. Tretí od konca skončili aj žiaci z Levočského okresu, ktorí získali niečo nad 45%. Výsledky žiakov zo spišskonovoveského okresu ich zaradili na 42. miesto v celkovom hodnotení všetkých okresov. Rozdiel medzi poslednou Gelnicou (44,5%) a prvou Bratislavou I (68,9 %) je 24,4 %, čo je naozaj alarmujúce.

Najlepších „matikárov“ majú v Trenčianskom kraji, ktorí dosiahli priemernú úspešnosť 63,1%. Na 5. priečke sa umiestnili žiaci z Prešovského kraja so 60,1% a siedme miesto sa ušlo Košickému kraju s úspešnosťou­ 57,3%.

Testovanie zo slovenského jazyka a literatúry

Testovania sa zúčastnilo 38 885 žiakov s priemernou úspešnosťou 67,51%. Aj tu dievčatá „tromfli“ chlapcov, no s vyšším rozdielom, ako tomu bolo pri matematike. Dievčatá získali 71,2%, oproti 64,1% výsledku chlapcov.

Na nelichotivej poslednej priečke a najhorší celkový priemer úspešnosti získali opäť žiaci z Gelnického okresu, ktorých úspešnosť sa vyšplhala iba na 56,4%. Levoča nezostala Gelnici nič dlžná a skončila hneď za ňou na predposlednom mieste s úspešnosťou 57,2%. Žiaci z okresu Spišská Nová Ves skončili z pomedzi všetkých okresov SR na 51. priečke. Najúspešnejší zo slovenského jazyka a literatúry sú žiaci z okresu Kysucké Nové Mesto (74,0 %),. Rozdiel medzi výsledkom poslednej Gelnice a prvého Kysuckého Nového Mesta je v slovenskom jazyku a literatúre viac než 17 %.

Najviac sa darilo opäť žiakom z Trenčianskeho kraja, ktorí získali 68,8%. Na 4. mieste skončil Prešovský kraj so 67, 7% a predposlednú siedmu priečku, tak ako v matematike „obhájili“ žiaci z Košického kraja s priemernou úspešnosťou 66%.

Testovanie vyvrátilo, že školy s menším počtom žiakov v 9. triede, napr, do 15 žiakov, dosahovali lepšie výsledky ako školy s väčším počtom žiakov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM