JAB Kultúra

Talentovaný gymnazista, ktorému učarovala hudba: Vyspovedali sme Adriána Ondova

Spišskonovovešťan Adrián Ondov je študentom bilingválneho gymnázia. Nedávno zožal parádny úspech na známej pesničkovej súťaži. Prinášame vám s ním rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaný gymnazista, ktorému učarovala hudba: Vyspovedali sme Adriána Ondova
Zdroj: sukr.archív Adrián Ondov

Adrián Ondov má 18 rokov a je študentom bilingválneho Gymnázia Javorová v Spišskej Novej Vsi so zameraním na anglický jazyk. Ako sme vás pred pár dňami informovali, práve tento mladý hudobne talentovaný gymnazista sa stal s vlastnou skladbou Negatíva víťazom 33. ročníka populárnej autorskej pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad.

Za víťazstvo získal prémiu 1000 eur a možnosť nahratia víťaznej piesne v profesionálnom štúdiu RTVS. Viac nám o svojom koníčku, ako aj o súťaži prezradil Adrián Ondov v rozhovore.

Talentovaný mladík zo Spišskej: S týmto songom vyhral Košický zlatý poklad
1
Galéria

Odkedy sa venuje hudbe?

Muzike sa venujem už niekoľko rokov, začínal som najprv ako samouk na gitare, neskôr som sa dostal do CVČ a teraz som už na ZUŠ. Keďže hudba je môj koníček, tak som sa rozhodol, že si svoj „nástrojový repertoár“ trošku rozšírim. Teraz už viem hrať na gitaru, bicie, klavír, basgitaru a učím sa na husle. Je toho celkom dosť, ale chcem sa venovať hudbe ešte poriadne dlho.

Kto vás k muzike priviedol, respektíve mali ste v rodine nejaký vzor?

Jediný z rodiny, kto stále aktívne hrá, alebo spieva je môj starý otec. Popravde, obaja moji starí otcovia hrali v kapele, ale už iba jeden ešte stále aktívne v jednej účinkuje. So svojou kapelou hrávajú na svadbách, oslavách a rôznych akciách. Od neho som dostal svoju prvú gitaru, takže on bol hlavným zdrojom motivácie pre hru na gitare. Potom to samozrejme boli faktory už mimo rodiny.

Akej hudbe sa venujete?

Najviac preferujem pop alebo rock, ale nebránim sa aj iným žánrom. Pre mňa je hudba rovnako krásna či už je v podobe metalu, rapu, raggae, popu alebo neviem v akom prevedení. Osobne sa však snažím orientovať na pop, keďže to teraz ľudí najviac zaujíma.

Všetky songy si skladáte sám?

Áno, všetky pesničky a hudbu k nim si, samozrejme, skladám sám. Na začiatku som troška využíval pomoc mojich známych, ktorí sa troška do textárskej roly vyznajú, to isté sa týka aj hudobnej stránky skladieb, ale postupom času som zistil, že najlepšie je tvoriť hudbu tak, že vám do nej nikto nezasahuje, potom to už nie je stopercentná autorská pieseň.

Prečo ste sa rozhodli prihlásiť do súťaže Košický zlatý poklad?

Nebolo to úplne moje rozhodnutie, skôr ho za mňa učinil môj otec, ale som rád, že ma prihlásil, pretože z toho vzniklo niečo pre mňa neuveriteľné. Už keď som postúpil do finále, tak som bol šťastný, že ma prihlásil, ale keď som sa umiestnil na prvom mieste, tak som si povedal, že asi by som sa prepadol pod čiernu zem, keby tak neurobil.

Zúčastnili ste sa aj predtým nejakých speváckych súťaží?

V minulosti som sa zúčastnil iba na rôznych mládežníckych súťažiach, kde som sa prezentoval iba s nejakým coverom. Avšak aj v týchto súťažiach som neraz uspel a podarilo sa mi uchmatnúť si zopár prvých miest.

Aká bola z vášho pohľadu konkurencia na súťaži a aký to bol teda pocit byť prvý?

Na súťaži bolo 12 finálových skladieb, z ktorých každá bola naozaj poriadne kvalitná a zaujímavé bolo to, že žánre sa tento ročník poriadne líšili. Boli tam piesne od punkrocku až po novodobú pop music. Byť prvým pri takejto konkurencii je naozaj pocta, uvedomujem si, že na také niečo treba mať naozaj talent a skúsenosti, čiže toto víťazstvo bolo náročné, ale zato bolo zrejme zaslúžené, aspoň teda podľa rozhodnutia poroty.

Víťazná pesnička bola niečím inšpirovaná?

Ani veľmi nie, išlo o pokojnú a spontánnu skladbu, ktorú som zložil jednoducho len tak, pretože som si povedal, že konečne chcem začať makať na CD. Slová a hudba prišli naozaj ako blesk z jasného neba, čiže netrvalo mi to ani dlho a už bola na svete.

Koľko už máte vlastných pesničiek?

Dokopy ich je asi skoro dvadsať. Dvanásť z nich je na samotnom CD a ostatné sú zatiaľ iba na papieri u mňa doma na stole. Zrejme niektoré použijem do nového CD, ktoré by už hádam mohlo byť nahraté s novou kapelou a v profesionálnom štúdiu. Ale samozrejme, nápadov na nové skladby je ešte veľa, takže ešte sa je na čo tešiť.

Svoje prvé CD ste už teda vydali, aké je?

Nesie názov Na križovatke pocitov, je to pomerne mladé CD, keďže bolo vydané iba minulý rok. Poslucháči tam nájdu iba vlastnú tvorbu. Sú tam rýchle, pomalé, romantické alebo aj rockové skladby, takže každý by sa tam mal dostať k svojmu obľúbenému žánru. Samotný názov tejto dosky má v sebe skrytý význam, pretože každá skladba popisuje iný pocit, alebo emóciu, preto teda Na križovatke pocitov.

Máte momentálne aj nejakú kapelu či ste sólo ?

Momentálne pracujem na vytvorení nejakého zoskupenia/kapely, ale ešte je to iba v procese hľadania muzikantov, takže zatiaľ ešte pracujem sólo. Avšak už mám zopár ľudí, ktorí sú ochotní spolupracovať a zobrať tú hudbu už troška vážnejšie.

Kto je váš hudobný vzor?

Toto je pre mňa vždy zákerná otázka, keďže neviem nikdy presne odpovedať, mne sa totiž páči toľko skupín či hudobníkov, že na vymenovanie všetkých by som potreboval asi troška viac času. Ale tak prví čo mi napadnú sú asi Panic! At The Disco, Coldplay, IMT Smile, The Lumineers a veľa ďalších.

Čo pre vás znamená muzika?

Je to pre mňa forma oddychu a zdroj dobrej nálady. Neberiem hudbu iba ako nejaké pekné tóny pozliepané dokopy a k tomu zopár vokálov. Treba ju vnímať a nahliadnuť dovnútra jej štruktúry, zamyslieť sa, čo autor chcel danou piesňou povedať a možno si zobrať nejakú inšpiráciu. Ako pre každého muzikanta, najväčším inšpiračným zdrojom je hudba iných ľudí, ani u mňa to nie je inak.

Aké sú vaše plány do budúcnosti, čo sa týka hudby?

Rozhodne nechcem zahodiť takúto šancu, akú mám teraz. Keď sa mi podarí zložiť poriadnu kapelu, pokúsime sa prebiť až do vyššej ligy. Budeme sa snažiť posúvať našu hudbu najďalej, ako sa bude dať a budeme to hlavne robiť s radosťou a nadšením. Dúfam, že nás čaká iba svetlá budúcnosť, pretože my budeme pripravení ukázať našej krajine, že slovenská hudba je jedna z najlepších na svete.

Študujete na gymnáziu, máte pred sebou už aj maturitu?

Tento školský rok ma čaká maturita zo slovenského jazyka a literatúry a budúci rok to bude maturita z anglického jazyka a z ďalších voliteľných predmetov. Bilingválne štúdium to má takto podelené a ja si myslím, že to takto máme ľahšie. Už sa stačí iba poriadne pripraviť a dať to čo najlepšie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM