Správy

Starosta poukazuje na popíjanie a neporiadok: Presťahovanie Rómov ovplyvnilo život v dedine

Presťahovanie Rómov z osady Letanovský mlyn do lokality Strelníky pocítila aj obec Spišský Štvrtok, ktorá sa nachádza k novej osade najbližšie. Starosta Ján Greš v minulosti poukázal na riziká, ktoré s presťahovaním Rómov do novej lokality môžu v Spišskom Štvrtku nastať.

Ilustračný obrázok k článku Starosta poukazuje na popíjanie a neporiadok: Presťahovanie Rómov ovplyvnilo život v dedine
Zdroj: TASR

„Ovplyvnilo to život ľudí v našej obci, naši občania vnímajú, že ten pohyb po dedine, po našich zariadeniach je zvýšený. Osadníci zo Strelníka chodia do nášho zdravotného strediska, na poštu a do obchodov,“ uviedol starosta Spišského Štvrtku Ján Greš.

Starosta trvá na vybudovaní kamerového systému

V obci zatiaľ väčšie problémy s kriminalitou nezaznamenali. Problémom je podľa starostu skôr neporiadok, ktorý po Rómoch ostáva pred niektorými zriadeniami, kde zvyknú sedieť a popíjať. Ostáva po nich bordel na lavičkách a v ich okolí, ktorý musí odpratať samospráva. Vedenie obce by chcelo, aby títo občania dodržiavali isté pravidlá, a aby sa postupne zvyšovala kultúra ich života. „Tým, že sa pohybujú po našej obci, tak dúfam, že to prispeje k zlepšeniu ich životného štýlu a úrovne ich žitia. Zatiaľ s tým, ako sa správajú, musíme žiť, pretože tá prevýchova u nich zo dňa na deň nenastane,“ konštatoval Greš.

Vedenie obce sa v minulosti angažovalo aj v spísaní petície a zorganizovaní protestu proti sťahovaniu Rómov do lokality Strelníky. Obávalo sa totiž zvýšenia kriminality v obci, čo sa zatiaľ nenaplnilo. Podľa starostu to však neznamená, že sa tak nestane v budúcnosti, preto stále trvá na tom, aby sa vybudoval kamerový systém, ktorý by pomohol pri objasňovaní prípadných trestných činov a mal by aj preventívny charakter.

Starosta by tiež privítal vybudovanie policajnej stanice v obci. „V dedinách v okolí našej obce je veľa ľudí žijúcich v rôznych životných podmienkach, prítomnosť tej policajnej stanice by zvýšila rešpekt občanov,“ zdôvodnil.

Osada Strelníky sa nachádza len 700 metrov od Spišského Štvrtka

Hoci osada Strelníky je v katastri Letanoviec, bližšie sa nachádza k Spišskému Štvrtku. Od prvého domu je vzdialená len asi 700 metrov a do materskej obce to majú osadníci po poľnej ceste zhruba 1,5 kilometra. „Ja si myslím, že integrácia je o niečom inom a nie o tom, že my niekde separujeme určitú skupinu svojich občanov a ponecháme ich napospas. Tým ľuďom v osade chýba sociálne zázemie a musia dochádzať pre potraviny, za zdravotnou starostlivosťou atď. Do dnešného dňa nemajú vybudovanú prístupovú komunikáciu do svojej obce, chodia po poľnej ceste,“ upozornil Greš.

Chce veriť, že vybudovanie osady v predmetnej lokalite zvýši životnú úroveň jej obyvateľov, je však podľa neho potrebné doriešiť viacero vecí, na ktoré predtým zainteresovaní nemysleli.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM