Miroslav Pomajdík Samospráva

Sťahovanie Rómov z Letanoviec už na jeseň: Práce na novej osade stáli doteraz 3,2 mil. eur

Obyvatelia z osady Letanovský mlyn by sa mali do nových bytov v lokalite Strelník presťahovať už túto jeseň. Plánované ukončenie prác je určené na september tohto roku. Obec Letanovce plánuje po presťahovaní osadníkov celú starú osadu Letanovský mlyn zbúrať.

Ilustračný obrázok k článku Sťahovanie Rómov z Letanoviec už na jeseň: Práce na novej osade stáli doteraz 3,2 mil. eur
Zdroj: Webnoviny.sk

Nové byty sa v lokalite Strelník začali budovať v roku 2004, čo vyvolalo negatívne ohlasy u obyvateľov a starostov priľahlých obcí. Kolaudácia sa uskutočnila v roku 2010, no byty neboli vtedy ešte napojené na inžinierske siete. Táto nová osada sa nachádza v tesnej blízkosti prístupovej cesty do obce Hrabušice, ktoré sú jedným z nástupných miest do Slovenského raja, 3 km od obce Letanovce a pol kilometra od obce Spišský Štvrtok.

V týchto dňoch sa opätovne spustili práce na nových domoch, kde sa musia dokončiť inžinierske siete. Až po dotiahnutí týchto prác, začne obec s výstavbou miestnych komunikácií. „Momentálne sa tam robia elektrické prípojky a verejné osvetlenie. Žiaľ, celý mesiac bolo daždivo a práce stáli. Tým sa nám posúva dokončenie,“ uviedol starosta Letanoviec Michal Urban. Po dokončení inžinierskych sieti a komunikácií budú byty pripravené na odovzdanie novým nájomníkom, čo by malo prebehnúť niekedy v septembri. Obec zatiaľ nemá vypracovaný plán, podľa ktorého budú jednotlivé byty prerozdeľované.

Vybudovanie 96 bytov stálo do dnešného dňa 3,2 milióna eur. Väčšina peňazí pochádza z fondov Európskej únie a Štátneho fondu rozvoja bývania. Samotná obec Letanovce musela použiť zo svojho rozpočtu sumu pol milióna eur, čo obec zadĺžilo na dlhé roky. Na poslednú etapu získali peniaze z rezervného fondu predsedu vlády vo výške 320 000 eur. „Či to bude stačiť alebo nebude, neviem povedať,“ uviedol starosta, nakoľko sa pre daždivé počasie v máji museli niektoré výkopové práce robiť aj na trikrát.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM