JAB Rôzne

Spišský veterán klub sa má čím pochváliť: Tátoše, ktoré sú pastvou pre oči, FOTO

Nedajú sa prehliadnuť. Reč je o historických vozidlách či motocykloch, ktoré môžete stretať aj na cestách v Spišskej. Pozrieť si ich môžete aj teraz na fotkách.

Ilustračný obrázok k článku Spišský veterán klub sa má čím pochváliť: Tátoše, ktoré sú pastvou pre oči, FOTO
13
Galéria
Zdroj: Spišský veterán klub

Spišský veterán klub má v našom meste už dlhoročnú tradíciu. Títo milovníci historických vozidiel brázdia na svojich miláčikoch ulice nielen Spišskej, ale aj celého Slovenska. Ako nám jeho dlhoročný predseda a spoluzakladateľ Henricha Horváth prezradil, zaujímavosťou klubu je okrem historických vozidiel aj kronika, v ktorej je zmapovaná celá história klubu. Prvý zápis v tejto kronike pochádza dokonca až z roku 1988, keď ešte vlastne veteránisti zo Spišskej fungovali ako súčasť popradského klubu ( VCCP ) . Viac sa už dozviete v rozhovore so samotným Henrichom Horváthom.

Kedy vznikol Spišský veterán klub?

Veterán klub vznikol presne 28. augusta 1999, keď sme sa vlastne osamostatnili od popradského klubu, kde sme dovtedy pracovali pri organizovaní zrazov historických vozidiel v Eruo Camp Tatranská Lomnica, na železničnej stanici v Poprade a na letisku Poprad. Keďže v Spišskej sa našlo tiež dosť milovníkov historických vozidiel, rozhodli sme sa pre vlastný klub.

Čo je podstatou vášho klubu?

Zachovanie technickej histórie z oblasti motorizmu. Zachovať historické vozidlá tak, ako boli vyrobené a dodané na spotrebiteľský trh aj z úplných začiatkov motorizmu minulých storočí.

Koľko máte členov?

Momentálne máme 39 členov, z toho je päť žien. Keď sme klub založili, bolo nás 43, no boli aj roky, keď nás bolo 64. Ale radi privítame aj nových členov do klubu.

Keď chce niekto vstúpiť k vám do klubu musí spĺňať aj nejaké podmienky?

Musí mať rád motorizmus, mať vzťah k historickým vozidlám a musí sa podieľať na činnosti klubu. Nie je podmienkou, že musí vlastniť historické vozidlo .

Aké kúsky sa nájdu u vašich členov?

Máme motocykle od začiatku 20. storočia, najstarší je z roku 1918. Máme aj predvojnové motocykle 20 a 30. roky či auto Tatra z roku 1929. V Klube prevládajú prevažne československé motocykle,máme Čezety aj Jawy, no máme aj anglické, americké či nemecké vozidlá, ktoré sa nachádzali a fungovali v bývalom Československu.

Vozidlá si aj sami renovujete?

Samozrejme. Sú dve skupiny veteránistov. Jedna skupina sú zberatelia , ktorí si historické vozidlo kúpia, dajú zrenovovať a potom sa na ňom vozia. My patríme k tej druhej skupine, kedy špekulujeme a hľadáme náhradné diely, aby sa to vozidlo čo najviac podobalo originálu. Vtedy pri tej renovácii strávime aj viac ako rok.

Zdroj: Spišský veterán klub

Veterány sú vaše hobby. Čo obnáša takýto koníček?

Veľmi veľa času a trpezlivosti nielen našej ale aj celej rodiny, dobré je keď veteránisti sú obidvaja manželia, čo tiež máme v klube.

Trendom je požičiavať si veterány na rôzne udalosti ako napríklad svadby. Riešite i takéto požiadavky?

Áno, sme na to pripravení. Máme pár unikátnych kúskov, ktoré sú vhodné práve na takúto príležitosť. Okrem svadieb však ako klub aj úzko spolupracujeme s mestom, takže naše historické vozidlá sú využívané aj na rôzne akcie. Vozili sme napríklad rodákov zo Spišskej, keď mali stretnutie v meste či keď točila Markíza reláciu o Slovensku, tiež sme tam prezentovali nielen naše vozidlá, ale aj naše mesto.

Dá sa povedať prečo ste si vybrali práve takéto hobby?

Človeka to nejako chytí za srdce a tie historické vozidlá sú rôznorodé, nie ako tie dnešné. Každá fabrika niekedy mala svoj štýl a každý vedel na prvý pohľad odkiaľ to auto pochádza. Dnes máte radu áut, ktoré sú uniformované bez rozdielu na to, kde boli vyrobené. V neposlednej rade sú historické vozidlá spojené s motorizmom, ktorý milujeme.

Aké je to sadnúť si za volant veterána?

Veľmi nebezpečné, pretože ľudia jazdia veľmi neopatrne a veľmi arogantne. Historické vozidlo je pomalé, má slabšie brzdy, pretože v tých časoch mali autá štvrtinový výkon toho čo máme k dispozícii pod kapotou dnes. No zároveň jazda na historickom vozidle je zážitok. Má to iné čaro, úplne inú vôňu a atmosféru pri jazde. Historické vozidlo je pre nás člen rodiny.

Momentálne sú vaše vozidlá zazimované, kedy ich znovu vytiahnete prevetrať?

Otvorenie sezóny máme každoročne 8. mája, kedy realizujeme spoločnú jazdu historickými vozidlami po blízkom okolí Spišskej Novej Vsi .

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: No nie sú tie vozidlá krásne? Spišský veterán klub sa má čím pochváliť
13
Galéria
Zdroj: Spišský veterán klub
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM