JAB Rôzne Rôzne

Spišskí učitelia stále v štrajkovej pohotovosti: Po novom prišli s uzlíkmi na vreckovkách, dôvod neprekvapí

Do celoslovenského štrajku učiteľov sa zapojili aj učitelia zo Spišskej Novej Vsi. Hoci štrajk po pár týždňoch skončil, učitelia sa nevzdávajú a zostávajú v štrajkovej pohotovosti. Čo sa bude diať ďalej v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Spišskí učitelia stále v štrajkovej pohotovosti: Po novom prišli s uzlíkmi na vreckovkách, dôvod neprekvapí
Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročný šesťtýždňový štrajk učiteľov na Slovensku spojil mnohých iniciatívnych učiteľov z rôznych kútov našej vlasti. Spišská Nová Ves nebola výnimkou a aj v našom meste vznikla takzvaná Iniciatíva spišských učiteľov. Do štrajku sa v našom meste zapojili dve základné školy a dve gymnázia. Vyvrcholením štrajku bolo stretnutie učiteľov pred Radnicou mesta, kde spoločne zvonili na lepšie časy.

Štrajková pohotovosť

Štrajk je momentálne prerušený, ale ako nás informovala pedagogička Zuzana Hronová jedna zo štrajkujúcich učiteľov učitelia ostávajú v štrajkovej pohotovosti. „V týchto dňoch prebieha spájanie jednotlivých regionálnych iniciatív učiteľov, rodičov a študentov vysokých škôl. Na tvorivých stretnutiach sa živo diskutuje o nových výzvach pre nového ministra školstva. Iniciatíva slovenských učiteľov vyzvala nového ministra k stretnutiu, na ktorom budú opäť predložené 3 štrajkové požiadavky,“ ozrejmila Hronová.

Ako doplnila predveľkonočný víkend v Poprade patril celoslovenskej konferencii učiteľov pod názvom Učíme pre život, ktorá každoročne spája inovatívnych učiteľov základných a stredných škôl pod taktovkou nadácie Indícia. Na konferencii boli prezentované podľa jej slov konkrétne metódy tvorivých učiteľov, ktoré dennodenne aplikujú v mene zmeny a svojím vyučovaním pripravujú žiakov na svet o 20–30 rokov. „Aj na tejto konferencii bolo cítiť veľkú vôľu učiteľov porozumieť mladej generácii a ovplyvňovať ju tak, aby bola prínosom pre Slovensko. Aby mladí ľudia viac necestovali za lepším štúdiom, za lepším životom do zahraničia,“ doplnila s tým, že účastníkov spomenutej konferencie prišiel pozdraviť aj pán prezident Andrej Kiska.

V Spišskej idú zbierať uzlíky

„Iniciatíva slovenských učiteľov žije ďalej, rovnako naša – regionálna Iniciatíva spišských učiteľov. Budeme sa starať o to, aby náš hlas bolo počuť. Sme ľudia, ktorým záleží na kvalitatívnych zmenách v školstve, bez politickej príslušnosti,“ vyjadrila sa Hronová. Stretnutie učiteľov, rodičov, sympatizantov a širokej verejnosti sa uskutoční v Spišskej Novej Vsi už 31.marca.2016 o 18­.00 v reštaurá­cii Venuša. „Na stretnutí sa budú zbierať uzlíky na vreckovkách, ktoré symbolizujú, aby sa na učiteľov na Spiši nezabudlo. Uzlíky pošleme novému ministrovi školstva,“ vysvetlila učiteľka.

Ako dodala zároveň sa aj učitelia zo Spišskej pripájajú k celoslovenskej aktivite rodičov podporujúcich štrajkovú pohotovosť vo forme takzvaných „Zelených piatkov“. Rodičia školopovinných detí môžu každý piatok poslať do školy svoje ratolesti v zelenom oblečení, prípadne sami si pripnúť zelenú stužku. „Zelená je farbou nádeje, v tomto prípade nádeje pre novú kvalitu školského prostredia na Slovensku,“ uzavrela Hronová.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM