Rôzne

Spišské výstavné trhy oslavujú polstoročnicu: Zábery, ktoré vám navodia nostalgiu

Súčasťou Spišských trhov sú už polstoročie aj Spišské výstavné trhy, teraz známe pod názvom Spiš Expo. Pozrite si, ako vyzerali tie úplne prvé.

Ilustračný obrázok k článku Spišské výstavné trhy oslavujú polstoročnicu: Zábery, ktoré vám navodia nostalgiu
10
Galéria
Zdroj: Ladislav Jiroušek, archív SVT

Tak, ako si nevieme predstaviť leto v našom meste bez Spišských trhov ,jeho neodmysliteľnou súčasťou sa stali aj Spišské výstavné trhy, teraz známe pod názvom Spiš Expo. Tento rok oslavujú svoje jubileum, čím sa stali najstaršou nepretržite organizovanou výstavou na Slovensku.

„V jubilejnom roku 700. výročia prvého úradného dokladu o existencii dnešnej Spišskej Novej Vsi sa po prvý raz uskutočňuje niečo viac ako Spišský trh. Dnes je to okrem trhu aj reprezentatívna ukážka výrobkov miestneho priemyslu, výrobných družstiev a niektorých národných podnikov vystavovaných a zhotovených pre úžitok, radosť a krásu všedných dní,“ takto sa v úvode katalógu výstavy prihovorili organizátori vystavovateľom a návštevníkom vôbec prvého ročníka Spišských výstavných trhov – podujatia, ktoré už polstoročie je neoddeliteľnou súčasťou letnej atmosféry nášho mesta.

Prvý ročník

Ako nám priblížila riaditeľka výstavy Mária Kleinová, prvý ročník Spišských výstavných trhov sa uskutočnil 7. až 14. júla 1968. Do srdca Spiša vtedy prilákal viac ako 60 vystavovateľov – výrobných družstiev, podnikov miestneho priemyslu, národných podnikov, obchodných organizácií a organizácií poskytujúcich služby.

Pavilónmi výstavy sa vtedy na 8 dní stali priestory terajšieho Gymnázia na Školskej ulici a ako vyplýva zo sprievodných textov výstavy, jej cieľom bolo oddeliť a systematicky predstaviť výrobky kvalitatívne vyššej úrovne, ako boli prezentované na Spišskom trhu a súčasne umožniť ich vzájomnú konfrontáciu v prospech spotrebiteľa.

V sedemdesiatych rokoch sa k názvu Spišské výstavné trhy priradili doplňujúce názvy ako Národná výstava bývania a bytovej kultúry, Národná výstava spotrebného tovaru či Národná výstava spotrebného tovaru s celoštátnou účasťou a neskôr i motto Domov a vkus. V súčasnosti sú to názvy tematických sekcií – Postav dom, Domov a vkus, Domov a žena, Dvor a záhrada a Auto-paráda.

Zdroj: Ladislav Jiroušek, archív SVT

Rôzne miesta

Najmä niekdajší názov „Národná výstava spotrebného tovaru s celoštátnou účasťou“ prezrádza ambíciu organizátorov vytvoriť skromnejší slovenský variant brnianskym Veletrhům spotřebního zboží, ktoré boli mnoho rokov výkladnou skriňou priemyselnej produkcie vtedajšieho Československa. Tomu zodpovedala aj snaha hľadať nové, vhodnejšie, ale žiaľ stále provizórne priestory pre ďalšie ročníky výstavy SVT.

Najprv to bola ZŠ nad Medzou, v roku 1974 Športová hala, ku ktorej sa pre veľký záujem vystavovateľov pridružila terajšia ZŠ Ing. Kožucha. Neskôr pribudol Zimný štadión a Dom kultúry. Predovšetkým v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch boli Spišské výstavné trhy veľkým lákadlom a takzvaným úzkoprofilovým tovarom, ktorý do Spišskej Novej Vsi privážali vystavovatelia z celej ČSSR, sem prichádzali každoročne desaťtisíce kúpychtivých návštevníkov.

Deväťdesiate roky zas priniesli veľký záujem začínajúcich podnikateľov, ktorí na spomínanom podujatí neraz začínali svoju často úspešnú podnikateľskú cestu. 50. ročník Spišských výstavných trhov môžete navštíviť od 13. do 16. júla 2017 v priestoroch zimného štadióna každý deň od 10:00 do 19:00 hodiny. Posledný deň do 14:00 hod. Ako to vyzeralo na ich prvom ročníku si môžete pozrieť v našej galérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Obrazom zo známych trhov v Spišskej: Takto to na nich vyzeralo pred 50. rokmi
10
Galéria
Zdroj: Ladislav Jiroušek, archív SVT
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM