Kultúra

Spišské divadlo uviedlo svetovú premiéru: Pozrieť si ju môžete aj v našom meste

Spišské divadlo pripravilo premiéru krátkej modernistickej drámy, ktorá doteraz nebola uvedená na žiadnom javisku na Slovensku. V Spišskej ju uvidíte o pár dní.

Ilustračný obrázok k článku Spišské divadlo uviedlo svetovú premiéru: Pozrieť si ju môžete aj v našom meste
Zdroj: Dnes24.sk

Spišské divadlo naštudovalo hru Vladimíra Hurbana Vladimírova – Boj. Ako informovalo, svetová premiéra inscenácie sa uskutočnila 30. septembra 2019 v Báčskom Petrovci pri príležitosti stého výročia Gymnázia Ján Kollára. Slovenská premiéra sa bude konať 9. októbra v Štúdiu Spišského divadla v Spišskej Novej Vsi.

Sonda do duše

„Vladimír Hurban Vladimírov patrí nesporne medzi najvýznamnejších slovenských dramatikov. Spišské divadlo pripravilo v rámci nového cyklu Nezbadané drámy v Štúdiu SD svetovú premiéru jeho krátkej modernistickej drámy Boj, ktorá doteraz nebola uvedená na žiadnom javisku," ozrejmilo Spišské divadlo.

Autor modernistickej drámy uverejnil „scénu z predvečeria“ pod názvom Boj roku 1907 v Dennici, ktorá sa vyprofilovala ako časopis slovenských modernistov.

Táto hra je hlbokou psychologickou sondou do najhlbších zákutí duše dvoch hlavných postáv, Ľubora a Milany, ktorých autor spočiatku označuje len ako On a Ona.

Je tichý júnový predvečer, Milana pripravuje večeru, Ľubor rozjíma v kresle pri okne s výhľadom do prírody, ktorá v ňom vzbudzuje pokoj.

Klenot drámy

Ľubor prostredníctvom monológov odhaľuje najhlbšie a najtemnejšie miesta svojho vnútra. Opisuje svoju lásku k Milane a boj za ich vzťah, keď museli prekonávať prekážky, ktoré im stáli v ceste za spoločnou láskou. Napokon zo svojho boja vyšli ako víťazi a teraz si užívajú pokoj. Lenže ako sám vraví, šťastie je nestále a život je boj. Postupne sa ukazuje, že rodinná idylka je len zdanlivá. Nad navonok harmonickým vzťahom visí už od jeho začiatku ťaživé tajomstvo. Vypláva na povrch alebo zostane navždy skryté?

Hurban bol vo svojej dobe iste najvzdelanejším a v modernistickom umení najrozhľadenejším slovenským dramatikom: počas štúdií vo Viedni plným dúškom nasával atmosféru západnej moderny, ktorú sa snažil dostať aj do svojich hier. Modernistické diela, v ktorých sa odhaľujú najvnútornejšie temné miesta psychiky, potlačené pudy, základné inštinkty človeka, frustrácie, komplexy, skrytá sexuálna túžba atď. oslovili aj mladého Slováka.

Ako uvádza Spišské divadlo, mladý Hurban napísal tak hru Boj, ktorá snáď ako žiadne iné slovenské dramatické dielo nevychádza a nekorešponduje s dobovou modernou.

Je asi aj pochopiteľné, že pre túto svoju modernistickú atmosféru v dobovom kontexte táto jeho hra nemala šancu dostať sa na slovenské javiská – poznačené neskororomantickým sentimentalizmom a prvými náznakmi realizmu. Spišské divadlo tento zabudnutý klenot slovenskej drámy takto po viac ako sto rokoch od vzniku uvádza v svetovej premiére.

Ak by sme chceli presne povedať, prečo sa Hurbanov Boj doteraz nehral, najsprávnejšie by bolo povedať, ako píše divadlo: „lebo toto dielo o sto rokov predbehlo svoju dobu“.

Režisérom inscenácie je Michal Babiak, dramaturgičkou Denisa Macalová Ďuratná. Autorom scény je Jaroslav Valek, hudbu zložil Martin Husovský, kostýmy pripravila Mya Javorková. V inscenácii sa predstavia Mikuláš Macala a Denisa Macalová Ďuratná.

Motorkári zo Spiša ukončili sezónu spoločnou jazdou. Kliknite na galériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Motorkári ukončili tohtoročnú sezónu spoločnou jazdou
18
Galéria
Zdroj: Ľubomír Palušák

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM