Kultúra

Spišské divadlo chystá zaujímavú premiéru: Môžeme sa tešiť na Perinbabu

Nesmrteľný príbeh o rozprávkovej Perinbabe pozná takmer každý. Jeho nové spracovanie si môžete pozrieť už čoskoro na doskách Spišského divadla.

Ilustračný obrázok k článku Spišské divadlo chystá zaujímavú premiéru: Môžeme sa tešiť na Perinbabu
Zdroj: Dnes24.sk

Viac ako tridsaťročnú rozprávku o Perinbabe, v ktorej láska a dobro porazia zlobu a chamtivosť, pozná takmer každý. Teraz sa však diváci môžu tešiť na jej nové spracovanie v réžii Petra Palika, ktoré naskúšali herci Spišského divadla.

Inscenácia hry bude mať premiéru v nedeľu 10. februára o 16:00 hod.

Ľubomír Feldek pôvodne napísal scenár na motívy rozprávky bratov Grimmovcov Frau Holle pre Slovenskú filmovú tvorbu a režiséra Juraja Jakubiska. Film s Giuliettou Massinou v hlavnej úlohe mal obrovský úspech, dodnes je veľmi populárny a stal sa neodmysliteľnou súčasťou vianočného televízneho programu.

Divadelné spracovanie

Vo filme sa Jakub ako malý chlapec na istý čas dostane do sveta Perinbaby, kde ľudia starnú veľmi pomaly. Keď sa však Jakub vracia na zem, v priebehu niekoľkých sekúnd sa z neho stane dospelý muž. Čo by sa však stalo, keby zostal aj po návrate na zem malým chlapcom? Aj to bol dôvod, prečo sa Ľubomír Feldek po čase k rozprávke vrátil a napísal divadelnú hru, v ktorej je viditeľný časový sklz – Jakubova láska počas jeho neprítomnosti na zemi dospela, kým on je stále len chlapec.

Ako povedal režisér inscenácie Peter Palik: „Akékoľvek nové spracovanie Perinbaby prináša pred tvorcov veľkú výzvu. Aby divák neprišiel skrátka, aby sa mu dostalo to, čo očakáva, a aby si odniesol i celkom nový divadelný zážitok. Ľubomír Feldek pôvodne napísal svoju divadelnú adaptáciu ako hru s pesničkami. My sme sa však vybrali inou cestou. Stavili sme na vtip jeho dialógov a na mágiu divadelných obrazov. Pevne verím, že najnovšia Perinbaba sa bude páčiť rovnako detskému aj dospelému divákovi.“

Aj predpremiéra

Tvorivý tím tejto inscenácie vedie režisér Peter Palik, dramaturgom je Martin Geišberg, ktorý je spolu s Danielom Špinerom aj autorom hudby. Kostýmy a masky pripravila Katarína Holková, pre pohybovú spoluprácu si režisér vybral Libušu Bachratú a Petra Nůska. V úlohe Perinbaby sa predstaví Mária Brozmanová, Jakuba stvárni Tomáš Krištof, Alžbetku si zahrá Patrícia Šimková v alternácii s Dianou Semanovou. Ako Zubatá sa predstaví hosť Albín Medúz, Jozef Novysedlák stvárni Principála, Pavol Pivko Richtára, Denisa Macalová Ďuratná Alžbetkinu nevlastnú sestru Doru, Katarína Turčanová Macochu a Petra Dzuriková Hajdúcha. Pre milovníkov divadla je okrem premiéry pripravená aj predpremiéra, a to 10. februára o 10:30 v Spišskom divadle.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Nedávno sa konalo atraktívne podujatie Ples Spišiakov. V priloženej galérií si môžete pozrieť z neho fotografie.

V Redute sa uskutočnil Ples Spišiakov: Prinášame vám zábery priamo z miesta
22
Galéria
Zdroj: Agentúra Štýl
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM