Samospráva

Spišská vykázala prebytok 2 645 000 € a chce ich investovať: Takéto vylepšenia sa plánujú v meste!

Mesto Spišská Nová Ves chce vlaňajší prebytok rozpočtu použiť na viacero investícií. Finančné prostriedky dostanú aj mestské časti. O jednotlivých sumách rozhodnú poslanci mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Spišská vykázala prebytok 2 645 000 € a chce ich investovať: Takéto vylepšenia sa plánujú v meste!
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Spišská Nová Ves vlani hospodárilo s prebytkom rozpočtu a ušetrené finančné prostriedky chce použiť na niekoľko investičných akcií. „Záverečný účet mesta v minulom roku, ktorý bol volebný, sme uzavreli ako jedna z mála samospráv na Slovensku s prebytkom na úrovni 2 645 000 eur,“ uviedol primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.

Samospráve sa vlani dokonca podarilo znížiť aj úverovú zaťaženosť mesta na 20% skutočných bežných príjmov, pričom zákonná hranica je 60 %. Na jedného obyvateľa Spišskej Novej Vsi to predstavuje približne 140 eur. Mesto zároveň nešlo minulý rok do ďalších úverov. V tomto roku plánuje spišskonovoveská samospráva hospodáriť s rozpočtom na úrovni viacako 25 miliónov eur.

„Tieto peniaze, ktoré sme ušetrili v roku 2014, chceme investovať podľa požiadaviek mestských výborov a podľa toho, ako to schvália poslanci. Prioritou bude ďalšie zatepľovanie materských škôl, pretože to nám šetrí prostriedky a peniaze sa nám tak vracajú. Okrem toho chceme ísť aj do výstavby športovísk, ešte na jednej škole nám chýba moderné ihrisko, to chceme doplniť. Zároveň v mestskej časti Novoveská Huta nie je športovisko, to by sme tiež chceli vybudovať. Mali sme tam problémy s pozemkami, verím, že sa nám to teraz podarí vyriešiť,“ vymenoval Volný.

Dosť veľká investícia v tomto roku pôjde aj na opravy miestnych komunikácií. Mesto chce na rekonštrukciu ciest a chodníkov vyčleniť 500.000 eur podľa požiadaviek jednotlivých mestských častí. O tom, kam a koľko prostriedkov pôjde, rozhodnú poslanci Mestského zastupiteľstva. „Máme pripravený aj projekt na budovanie cyklotrás, pričom sa ráta s napojením až na tatranskú magistrálu. Aj práve preto sme minulý mesiac podpísali dohodu s poľským mestom Myšlenice, pretože v rámci euroregiónu Tatry musíme mať partnera na poľskej strane, aby sme mohli na cyklotrasy čerpať eurofondy,“ dodal spišskonovoveský primátor.

Čítajte tiež:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM