Miroslav Pomajdík Správy

Spišská má účinný portál na problémy v meste: Samospráva vyriešila už viac ako 50 podnetov

Problémy v meste sa darí odstraňovať aj vďaka portálu Odkazprestarostu.sk, na ktorý občania môžu nahlasovať rôzne podnety, ktoré sa týkajú života v meste. Stránka funguje už od novembra 2012, od vtedy sa podarilo vyriešiť vyše päťdesiat problémov, ktoré nahlásili obyvatelia práve na túto stránku.

Ilustračný obrázok k článku Spišská má účinný portál na problémy v meste: Samospráva vyriešila už viac ako 50 podnetov
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Občania najviac nahlasovali problémy súvisiace s kvalitou ciest, chodníkov, dopravného značenia, či verejného poriadku. Nahlásiť podnet môžete priamo na webovú stránku, alebo prostredníctvom mobilných aplikácií, ktoré sú v súčasnosti dostupné pre operačné systémy iOS, Android aj Windows. „V Spišskej Novej Vsi funguje portál ako účinný nástroj na mapovanie aj riešenie problémov v meste,“ hodnotí spoluprácu Jakub Kmeť, manažér projektu Odkazprestaros­tu.sk.

„Mestskí úradníci na mnohé z podnetov reagovali rýchlo a ochotne. Pokiaľ išlo o problémy, ktorých riešenie nebolo finančne náročné, ako napríklad osadenie smetných košov, oprava mestského inventáru, mesto vykonalo nápravu v krátkom čase. Pozitívne hodnotíme tiež komunikáciu s obyvateľmi. Aj keď mesto nebolo schopné zabezpečiť vyriešenie problému, na ktorý obyvatelia prostredníctvom portálu poukázali, takmer vždy vysvetlilo prečo,“ dodáva Kmeť.

Výhodou portálu je aj to, že pod každým podnetom prebieha živá diskusia, do ktorej sa zapája samospráva, obyvatelia mesta a jednotliví odborníci na danú problematiku. Takto sa môžu obyvatelia prehľadne a bez námahy oboznámiť s fungovaním samosprávy.

„Uvedomujeme si dôležitosť komunikácie s občanmi, i keď to v mnohým prípadoch znamená prácu navyše. Podnety, návrhy i otázky mali možnosť občania elektronicky predkladať už od roku 2007, kedy sme spustili novú web stránku mesta. Pre nás je portál odkaz pre starostu prínosom hlavne pri upozornení na drobné nedostatky, ktoré je možné takmer okamžite odstrániť. Inak je to v prípade požiadaviek, ktoré si vyžadujú vyšší objem finančných prostriedkov. Mesto každoročne v rámci svojho rozpočtu stanovuje priority, ktoré budú v danom kalendárnom roku financované. Nevyhnutnými pri ich stanovení sú i mestské výbory, ktorým v súčasnosti predkladáme aj podnety z portálu odkaz pre starostu. Tie následne posúdia ich dôležitosť, prípadne ich zaradenie medzi prioritné požiadavky,“ uviedol primátor mesta Ján Volný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM