JAB Rôzne

Slovenský raj plný adrenalínu: Desiatky ľadolezcov si zmeralo svoje sily, VIDEO

Lezenie po ľadopádoch, skalách, ľadovej veži aj umelej stene. Toto všetko museli zvládnuť účastníci ľadového a drytoolového maratónu.

Zdroj: Dnes24.sk

Víkend v Slovenskom raji sa niesol v znamení už 5. ročníka Ľadového a drytoolového maratónu. Minulý rok tejto zaujímavej adrenalínovej akcii neprialo počasie, teraz si to desiatky milovníkov hôr, zimy a lezenia z celého Slovenska aj z Česka naplno užilo.

Ako nám prezradil nositeľ myšlienky a hlavný organizátor podujatia Michal Sabovčík, piaty ročník je výnimočný aj tým, že sa koná prvýkrát na Podlesku, kde sa po štyroch rokoch presunula súťaž z Letanovského mly­na.

13 kilometrov

„Keďže nám na štvrtý ročník prišlo toľko návštevníkov a súťažiacich, že sme to kapacitne nezvládali, rozhodli sme sa maratón presunúť. Podlesok je podľa mňa ideálne miesto," ozrejmil dôvod.

V tomto ročníku čakala na súťažiacich 13 kilometrov dlhá trasa, ktorá viedla cez Suchú Belú a Kyseľ. Cestou sa museli popasovať s piatimi ľadopádmi či prírodnými skalami. Najvyšší ľadopád mal 60 metrov. Na záver náročných pretekov čakala súťažiacich ešte desaťmetrová ľadová veža priamo na Podlesku.

„Štartovalo sa po dvojiciach v 20 minútových intervaloch. Prví ľadoborci sa na štart postavili o šiestej ráno. Tí najlepší zvládli celú trasu do troch hodín," ozrejmil M. Sabovčík.

Dojmy pretekárov

Oslovili sme aj samotných súťažiacich, aby nám prezradili svoje dojmy tesne po dorazení do cieľa. „Najťažšia bola orientácia v teréne, keďže sme si to nadbehli o desať kilometrov ," zasmial sa súťažiaci Michal z Hnúšte s tým, že ináč to bola perfektná akcia.

„Brali sme to ako spojenie zábavy so športom, bolo teplo ľady sa topili, ale liezlo sa dobre. Najťažšie však bolo udržať správny smer," zhodla sa súťažná dvojica.

Silvia pricestovala kvôli maratónu aj so svojim spolulezcom až z Trnavy. „My sme sa dnes prišli hlavne zabaviť a popri tom sme si trochu zašportovali, páčilo sa nám určite prídeme aj nabudúce," prezradila. Podľa jej slov ľady boli leziteľné aj keď vzhľadom na teploty posledných dní mäkšie.

Ako posledná dvojica dobehla do cieľa dvojica Ivo a Ľubo, ktorí sú pravidelnými účastníkmi ľadového maratónu. „Podmienky nie sú najlepšie bolo teplo, s naším výkonom sme spokojní. My sme staršia garda tak ideme tak na pohodičku," zhodnotili svoj výkon.

Vo večerných hodinách zdatní horolezci absolvovali ešte aj rýchlostnú súťaž v nočnom lezení na ľadovú vežu a svoje sily si zmerali aj v drytoolingu na umelej stene.

Ako to prebiehalo počas Ľadového drytoolového maratónu si môžete pozrieť aj v našich galériách.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

V OBRAZOCH: V Slovenskom raji sa predviedli milovníci lezenia
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM