Marie Melníková Rôzne

Slováci si od siedmej hodiny volia nové zloženie parlamentu

Na Slovensku sa o siedmej hodine ráno začali voľby do Národnej rady (NR) SR. Občania SR v nich rozhodnú, ktoré z 26 kandidujúcich politických subjektov budú nasledujúce štyri roky súčasťou 150-členného zákonodarného zboru.

Hlasy im môžu voliči odovzdávať v 5926 volebných miestnostiach. Aby tak mohli urobiť, po vstupe do miestnosti sa musia najskôr okrskovej volebnej komisii preukázať platným občianskym preukazom, prípadne voličským preukazom. Ten je platný iba s občianskym preukazom, pretože v ňom je uvedený trvalý pobyt.
Právo voliť do NR SR má podľa zákona každý občan SR, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov. Hlasovať môžu aj osoby vo výkone trestu odňatia slobody okrem tých, ktoré spáchali obzvlášť závažný zločin. Svoj hlas má právo odovzdať takmer 10.000 väzňov, odsúdených či obvinených.
Voliť môžu aj občania SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí v deň konania volieb nebudú na území SR. Rovnako aj občania SR s trvalým pobytom v zahraničí. Využiť pri tom mohli voľbu poštou. Vyplnené hlasovacie lístky museli voliči zo zahraničia doručiť volebným okrskom alebo na Miestny úrad v mestskej časti Bratislava-Petržalka najneskôr deň pred konaním hlasovania, teda do piatka 9. marca.
Slovenské parlamentné voľby monitoruje 40 pozorovateľov bieloruskej organizácie Belarus Watch, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) tentoraz nevyslala pozorovateľskú misiu.
Na priebeh hlasovania dohliada 5926 okrskových volebných komisií, 50 obvodných volebných komisií a jedna Ústredná volebná komisia. Verejný poriadok budú zabezpečovať policajné hliadky, ktoré mienia venovať zvýšenú pozornosť ochrane sídiel volebných komisií, miestností, ich okoliu, ako aj sídlu Ústrednej volebnej komisie.
Prvé neoficiálne výsledky by mal zverejniť Štatistický úrad SR po uzavretí volebných miestností okolo pol jedenástej až trištvrte na jedenásť večer na internetových stránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Oficiálne výsledky by mali byť známe v nedeľu 11. marca okolo poludnia. Zverejní ich ÚVK po podpísaní zápisnice.
Náklady na prípravu a vykonanie tohtoročných volieb vyjdú na 10.146.831 eur. Vyše 8,6 milióna eur je určených najmä na činnosť volebných komisií, tlač a distribúciu hlasovacích lístkov, informačné materiály, vybavenie volebných miestností a ochranu verejného poriadku v deň konania volieb. Zvyšok vo výške 1.530.322 eur je určený pre Štatistický úrad SR na spracovanie výsledkov volieb.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM