JAB Rôzne

Skvelá nálada, kreativita a dobrá hudba: Atmosféra jesennej slávnosti v obrazoch

Sobota patrila v Spišskej aj jesennej slávnosti. Tá sa konala na zázračnom zelenom mieste. Pravidelné podujatie si užili malí aj veľkí.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá nálada, kreativita  a dobrá hudba: Atmosféra jesennej slávnosti v obrazoch
22
Galéria

Komunitná záhrada (takzvané zázračné zelené miesto) funguje v Spišskej Novej Vsi už nejaký čas a odvtedy sa snažia jej členovia prinášať obyvateľom či návštevníkom mesta rôzne podujatia. Jedným z nich je aj jesenná slávnosť, ktorá sa konala uplynulú sobotu.

Ako povedal pre náš portál Tomáš Paľuch – spoluzakladateľ a aktívny člen na ZáZeMí – prvotná myšlienka vznikla už pred štyrmi rokmi, kedy sa spojili tri občianske združenia, ktoré chceli vytvoriť prírodné ihrisko pre deti a verejný priestor pre všetkých, kde sa budú ľudia stretávať a tvoriť či prezentovať prírodnú architektúru.

Na nevyužívanom priestore medzi záhradkárskou osadou a fľudrom tak vybudovali postupne priestor, ktorý sa snažia stále udržiavať a a aj obohacovať o nové zaujímavé prvky z prírodného či nevyužitého materiálu. „Dôkazom je napríklad naša hlinená preliezka postavená z pneumatík, slamy a hliny, drevené preliezky pre deti, vrbové típi či tunel, ktorý vysadíme opäť na jeseň,“ priblížil. Dodal, že tam nechýba ani bylinkový záhon, hmyzí hotel či pocitový chodník, kde sa človek môže poprechádzať bosý.

Aj tohtoročná jesenná slávnosť sa niesla v duchu skrášlenia ZáZeMia. Veľkí aj malí sa mohli kreatívne vyžiť práve na hlinenej preliezke, ktorá dostala nový vzhľad a deti si mohli vyskúšať novú drevenú preliezku. Popoludnie spestrili aj dva akustické koncerty a nechýbalo ani občerstvenie v podobe tekvicovej polievky a domácich koláčikov.

Hoci jesennou slávnosťou takto spoločne ukončili sezónu, plány s touto lokalitou ešte zďaleka nekončia. „Bol by som rád, keby toto miesto vo väčšej miere využívala verejnosť, je to miesto, kde si môžu ľudia prísť niečo z prírodného materiálu postaviť, vypestovať či si len tak oddýchnuť. Máme však aj ďalší uletený sen. Je to ideálne miesto pre centrum na ekovýchovu,“ uzavrel Paľuch.

Atmosféru jesennej slávnosti si môžete pozrieť aj prostredníctvom našej fotogalérie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

FOTOREPORTÁŽ: Takto to vyzeralo v našom meste na jesennej slávnosti
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM