Rôzne

Skúsení hubári prezradili super info: Kde v okolí Spišskej nájdete najlepšie lokality?

Hovorí sa, že huby seje Peter a Pavol. Podľa skúsených hubárov však prvé tohtoročné úlovky môžeme nájsť už teraz. Okrem toho nám prezradili, v ktorých lokalitách sa hubám najlepšie darí i to, ako hríb správne očistiť.

Ilustračný obrázok k článku Skúsení hubári prezradili super info: Kde v okolí Spišskej nájdete najlepšie lokality?
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa slov skúseného hubára zo Spišskej huby sa dajú nájsť prakticky všade záleží od toho čo chcete konkrétne nazbierať. „Ja mám už stále miesta a chodím tam viac, ako 15 rokov a takisto viem, že keď tam nič nenájdem do 20 minút tak tam nenájdem hríby ani za päť hodín,“ prezradil dlhoročný hubár Jozef s tým, že dobrým sprievodným znakom je muchotrávka. Ako hovorí, keď nenájdete muchotrávku nenájdete ani iné hríby.

Skúsení hubári majú svoje lokality a nie veľmi radi prezrádzajú konkrétne miesta. Niektorí nám, ale svoje typy prezradili. Hnilecká dolina, Košiarny briežok, Šuleroch, Grajnár, Staré vody, Blaumont, Kvašné lúky či Tepličské lesy sú podľa hubárov v dobrej sezóne plné tejto výbornej pochúťky. Na týchto miestach môžete nájsť dubáky, suchohríby, modráky, kuriatka, kozáky, masliaky či podpňovky. V okolí lúk rastú aj bedle, ktoré sa takisto dajú v kuchyni rôzne upraviť.

A ako je dobré huby vybrať zo zeme a očistiť? „Huby treba pekne pomaly vytočiť, nie vytrhnúť. Jamku môžeme prihrnúť, aby to čo ostalo v zemi nevyschlo. Očistiť je najlepšie hneď po zbere ešte v lese. Hnevá ma, keď príležitostní hubári huby vytrhávajú a nechajú tak, alebo len tak ich niekto rozkope pre zábavku. Či je huba jedlá sa dá zistiť aj pohľadom, netreba ich hneď znehodnotiť. Ak nie sú pre nás jedlé, určite si na nich pochutná lesná zver,“ povedal dlhoročný hubár.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM