Kultúra

Šiesta premiéra v prebiehajúcej sezóne: Spišské divadlo prichádza opäť s novinkou

Divadelná hra, ktorú zrežíroval dlhoročný skúsený herec Mikuláš Macala. Spišské divadlo uvedie premiéru hry Plynová lampa ako prvé na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Šiesta premiéra v prebiehajúcej sezóne: Spišské divadlo prichádza opäť s novinkou
Zdroj: TASR

Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi uvedenie v stredu 23. mája slovenskú premiéru hry Plynová lampa od anglického spisovateľa Patricka Hamiltona. Dramaturgička divadla Ivana Brošková informovala, že ide o šiestu premiéru v prebiehajúcej sezóne.

„Na profesionálnej scéne na Slovensku je táto hra uvádzaná prvýkrát, a to práve naším divadlom. Režisérsku stoličku si vyskúšal dlhoročný skúsený herec Mikuláš Macala. Na premiére o 19. hodine v Mestskom divadle v Levoči, sa môžu diváci tešiť na kriminálny príbeh z viktoriánskych čias plný napätia, manipulácie a klamstiev s nečakaným rozuzlením,“ upozornila Brošková.

Komorný detektívny príbeh

Komorný detektívny príbeh je o manželoch, ktorí si užívajú zdanlivo pokojný podvečer. Mladá manželka Bella trpí predstavami, že v ich dome straší, pretože nečakane miznú rôzne veci. Jej manžel ju v tom podporuje a tvrdí, že je psychicky labilná. Situácia sa však náhle zvrtne po príchode vyšetrovateľa, ktorý odhalí pravú príčinu miznutia vecí.

„Talentovaný autor Patrick Hamilton dokázal vo svojich hrách vytvoriť autentickú dusivú atmosféru s prvkami psychothrilleru a detektívky,“ zhodnotila Brošková. Termín gas light sa zapísal do slovníka práve na základe tejto divadelnej hry a filmovej adaptácie. Označuje formu citového a psychického zneužívania a manipulácie pomocou nepravdivých informácií s úmyslom spochybniť pamäť, vnímanie a zdravý rozum. Manipulátor k tomu používa neustále popieranie, rozptyľovanie, zastrašovanie, rozpory a klamstvá, aby obeť prestala sama sebe veriť a téma psychického nátlaku a teroru je podľa nej stále aktuálna.

Prvá premiéra v Londýne

Prvá premiéra Plynovej lampy bola v roku 1938 v Londýne, až jej filmové spracovanie z roku 1944 však zaujalo odbornú porotu natoľko, že toto dielo dosiahlo obrovský úspech. Hlavná predstaviteľka Ingrid Bergmanová získala Oscara za hlavnú úlohu a Zlatý glóbus ako najlepšia herečka. Divadelná hra je v Anglicku a ostatných krajinách častým titulom v repertoári v popredných svetoznámych divadlách.

V inscenácii vystupuje päť postáv, pani Manninghamovú stvárni Patrícia Šimková, jej manžela hrá Mikuláš Dzurík, kuchárku a domovníčku Alžbetu stvárni hosťujúca Anna Strnadová, slúžku Nancy Mária Görögová a policajného vyšetrovateľa Rougha Peter Golian.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM