Rôzne

Sezóna kliešťov už začala: LOKALITY v okolí Spišskej, kde si dajte extra pozor!

Sezóna kliešťov sa podľa odborníkov začala, v apríli začínajú nebezpečné parazity naplno útočiť. Kde si treba dať v okolí Spišskej extra bacha?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna kliešťov už začala: LOKALITY v okolí Spišskej, kde si dajte extra pozor!
Zdroj: TASR

Jar už láka ľudí do prírody. Odtiaľ si však okrem pekných zážitkov môžete priniesť aj nebezpečných parazitov – kliešte. Ako uvádzajú odborní pracovníci Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), tie sa u nás prebúdzajú v marci, naplno začnú útočiť v apríli a obete si hľadajú až do októbra. Najviac kliešťov je v máji a v júni.

Kde sa kliešťom páči

„Pre človeka sú nebezpečné tým, že infikované prenášajú nepríjemné ochorenia, najmä lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu,“ upozorňuje ÚVZ SR.

Odborníci už dávno vyvrátili mýtus, že kliešť na vás môže spadnúť zo stromu, lezie vždy od zeme smerom hore a striehne na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov. „Najviac sa im páči v dubovo-hrabových lesoch do nadmorskej výšky šesťsto až osemsto metrov, no v posledných rokoch sa začali objavovať aj vyššie, v horských oblastiach, aj do výšky 1000, ojedinele dokonca 1400 metrov nad morom,“ vysvetľujú ďalej odborní pracovníci s tým, že kliešte obľubujú lesné chodníky i okraje lesa a čistinky.

Ako ho správne vytiahnuť?

Odborníci ďalej navádzajú, aby ste do prírody nosili svetlejší odev s dlhými rukávmi, dlhé nohavice, vhodnú obuv a na nekryté miesta tela si nastriekali repelent.

Čo si však počať v prípade, že si napriek všetkému kliešťa nájdeme? „Odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Kliešťa vyťahujte pomaly kývavým pohybom bez točenia. Miesto hneď dezinfikujte jódovou tinktúrou, prípadne silnejším alkoholom,“ radia odborníci s tým, že je chybou na kliešťa kvapkať olej či potierať ho masťami a chybou je i vyťahovať ho krúžením pomocou navhlčeného tampónu. „Takýmto spôsobom ostane vnútri fixačný orgán – chobôtik,“ upozorňujú.

Ohniská kliešťovej encefalitídy

ÚVZ SR spracoval tiež zoznam prírodných ohnísk kliešťovej encefalitídy na Slovensku. A nachádzajú sa v ňom aj lokality z okolia Spišskej Novej Vsi. Kde si teda treba dávať v našom okolí zvýšený pozor?

  • kataster obce Spišský Štvrtok
  • kataster obce Jaklovce
  • kataster obce Gelnica

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto:ilustarčné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM