JAB Rôzne

Šéf MKC v Spišskej má za koníček maľovanie: Jeho dielo vlastní exprezident aj Dzurinda

Prinášame vám nový seriál o záľubách známych ľudí zo Spišskej Novej Vsi. Prezradia nám ich bežné a možno aj nevšedné koníčky. Začíname s človekom, ktorého netreba Novovešťanom zvlášť predstavovať.

Ilustračný obrázok k článku Šéf MKC v Spišskej má za koníček maľovanie: Jeho dielo vlastní exprezident aj Dzurinda
Zdroj: Dnes24.sk

Riaditeľ mestského kultúrneho centra Emil Labaj je vo svojej funkcii od roku 1992. Takže žiadny nováčik. Ako povedal pre náš portál, považuje sa za typického Spišiaka. Narodil sa v Poprade, detstvo a mladosť strávil v Levoči a zvyšok v Spišskej. Nás však zaujímalo, akým koníčkom sa venuje vo voľných chvíľach. Aj keď v kultúre začal pôsobiť, ako ekonóm, slabosť mal stále pre divadlo či hudbu.

Hudba, divadlo a písanie textov

„Chodil som na klarinet, hral som v ochotníckom divadle aj v dychovke. Neskôr som začal písať texty pre kapelu najskôr vlastnú a teraz už pomaly 15 rokov pre novoveskú country-rock skupinu The Colt,“ vymenoval. Ako prezradil, písal texty aj pre známeho slovenského speváka Petra Stašáka.

Za hlavný koníček, ktorý sa mu nepodarilo kvôli vtedajšiemu režimu vyštudovať však považuje riaditeľ kultúrneho centra maľovanie. „Päťkrát som sa pokúšal dostať na vysokú školu dejín umenia, no päťkrát neúspešne. Stále pre nedostatok miesta. Nakoniec som to vzdal a vyštudoval som poľnohospodárstvo v Nitre,“ spomína Labaj s tým že aj následná práca ekonóma na štátnom majetku v Levoči mu dala veľa skúseností do života.

Maľovania, ku ktorému inklinoval od útleho detstva sa nikdy však nezdal. Aj keď študovať maliarstvo na vysokej škole sa mu nepodarilo, počas základnej školy vychodil vtedajšiu ľudovú školu umenia. „Chodil som na klarinet aj na výtvarnú. Niekedy to tak vyšlo, že som len prebehol z triedy do triedy,“ zasmial sa.

Inšpirácia amatérskeho maliara

A čo najradšej maľuje a kde čerpá inšpiráciu? „Najradšej maľujem abstraktné kompozície. Námety čerpám z architektúry, ktorej máme na Spiši neúrekom, ale aj z hudby či poézie. Inšpirácia je jednoduchá. Zatvorím sa do ateliéru, otvorím si jedno pivko, pustím kvalitnú hudbu a už to ide samo,“ opisuje E. Labaj ktorý sa už môže radiť k profesionálom, keďže jeho diela majú úspech nie len na Slovensku.

Jeho obraz už má aj bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda, či exprezident Ivan Gašparovič. Okrem toho, že väčšinu obrazov daruje, niektoré aj vystavuje. „Vždy je to pri príležitosti môjho životného jubilea,“ prezradil. „No vystavoval som už aj v Bratislave, v New Yorku či Brazílii,“ doplnil Labaj. Vzorom v jeho začiatkoch mu bol podľa jeho slov holandský maliar Vincent van Gogh. „Obdivoval som jeho prácu a život. Bol taký dynamický a ťažký zároveň,“ uzavrel riaditeľ MKC Emil Labaj.

Pár kresieb z dielne Emila Labaja si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Kresby z dielne Emila Labaja
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM