Miroslav Pomajdík Správy

Sčítanie kamzíkov v Slovenskom raji: V parku ich narátali zhruba 100

Aj tento rok prebehlo počas zimných mesiacov v Slovenskom raji sčítanie kamzíkov. Akciu tradične vykonávali pracovníci zo Správy NP Slovenský raj. Populácia v Slovenskom raji je stabilná a vykazuje okolo 100 jedincov.

Ilustračný obrázok k článku Sčítanie kamzíkov v Slovenskom raji: V parku ich narátali zhruba 100
Zdroj: TASR

Veľa turistov, ktorí navštívia Slovenský raj, ani len netuší, že sa okolo nich na skalnatých bralách pasú stáda kamzíkov. Ide o to, že kamzík sa ľuďom zafixoval iba v spojení s Vysokými Tatrami. Je to jeden z jeho symbolov a tak väčšina turistov nevie, že s kamzíkom sa môžu na Slovensku stretnúť aj inde. Na našom území žijú dve formy kamzíka. V Slovenskom Raji a Veľkej Fatre je to kamzík vrchovský alpský a v Nízkych, Vysokých, Západných a Belianskych Tatrách je to jedinečný kamzík vrchovský tatranský, ktorý sa nachádza výlučne iba na území Tatier. V Nízkych Tatrách sa nachádza okolo 100 jedincov, v Slovenskom raji 100, vo Veľkej Fatre 54 a spolu na poľskej a slovenskej strane Tatier napočítali ochranári 1 096 kamzíkov.

Sčítanie kamzíka v Slovenskom raji

Sčítanie sa robí od januára do polovice februára 2013. Dôležitú úlohu pri sčítaní zohráva snehová pokrývka. Tá bola tento rok ideálna. Postupne sa prechádzajú všetky rokliny, v ktorých sa kamzík nachádza. Na akciu bolo nasadených 12 chlapov zo Správy NP, ktorí sa delia do 6 skupín. V každej skupine sú dvaja pracovníci. Na začiatku sa overuje, či niektorí jedinci neprešli do iných roklín. Ochrancovia postupujú súbežne po ľavej a pravej strane rokliny. Majú tak ideálny výhľad do protiľahlých skál a nemôže sa stať, že by nejaké kamzíky unikli ich pozorným očiam. „Podľa zistení, kamzíky sa nachádzajú vo všetkých skalnatých terénoch. Najväčšia hustota bola zaznamenaná v Zeimarskej rokline, Srnčích skalách, rokline Suchá Belá, Piecky, Sokol, Prielom Hornádu, Kyseľ, či Sokolia dolina,“ informoval nás riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Bedřich Hájek

Súčasnosť a minulosť kamzíka v národnom parku

Kamzík sa v Slovenskom raji zdržuje hlavne v skalnatom teréne, no schádza aj do nižšie položených lesnatých terénov. Strážcovia napočítali 100 kusov. Je však predpoklad, že niekoľko jedincov nebolo spozorovaných a tak celková populácia môže presahovať o niekoľko jedincov stovku. Stav populácie je momentálne najvyšší od vypustenia kamzíka do národného parku. Ten bol privezený na územie Slovenského raja v 60-tých rokoch v počte 6 jedincov. Boli to 4 kamzice a dva kamzíky. Ich populácia pomaly rástla, až dosiahla najvyšší bod práve v tomto roku. Kamzíčie stavy v Slovenskom raji boli vždy stabilné, nedochádzalo k veľkým výkyvom v početnosti, ako napr. v Tatrách. Za posledné roky neboli zaznamenané žiadne pokusy pytliactva na kamzíkoch. Populácia je však regulovaná aj odstrelom. Každoročne sa uloví v poľovných revíroch Štátnych lesov a poľovných združení poľujúcich na území parku 4–6 kusov.

Symbióza kamzíka a vzácneho motýľa Jasoňa červenookého

Už dávnejšie sa viedli polemiky o dôsledkoch prítomnosti kamzíka v Slovenskom raji. Najviac diskutovanou témou bolo ohrozovanie rastlinných spoločenstiev v biotope kamzíka. To že celá vec nieje taká tragická, nám potvrdil aj riaditeľ Hájek: „Kamzík neohrozuje žiaden rastlinný druh vyhynutím, tým že sa tam pasie, tak mení rastlinné spoločenstvá, najväčší dopad to má na zmenu druhov travín.“ V oblastiach kde sa vyskytujú kamzíky, ochranári zaznamenali aj výskyt vzácneho a chráneného motýľa Jasoňa červenookého. Tento druh je viazaný k rastlinám nazývaným rozchodníky. Práve rozchodníkom sa veľmi dobre darí v miestach s najhustejšou populáciou kamzíka.

Nebezpečenstvo kríženia

Pred niekoľkými rokmi robili výskumníci genetické testy náhradnej populácie kamzíka tatranského v Nízkych Tatrách a prišli k zaujímavým údajom. Zistila sa hybridizácia tatranského druhu v Nízkych Tatrách. „Podľa genetických testov sa zistilo, že tatranská populácia žijúca v NP Vysoké Tatry je čistá, no v populácii tatranského kamzíka v Nízkych Tatrách sa už vyskytujú v malom množstve aj genetické vplyvy alpského kamzíka, najmä z Veľkej Fatry a niečo málo aj zo Slovenského raja. Je to však zanedbateľný vplyv a populácia sa s tým vysporiada,“ uviedol riaditeľ Hájek. Boli zaznamenané pozorovania kamzíka v oblasti Spišské Bystré, čo nasvedčuje, že k prechodom kamzíkov sporadicky naozaj dochádza. Aj napriek tomu, že kamzíčia populácia bola v Slovenskom raji založená zo 6 kusov, jej vitalita a životaschopnosť je veľmi dobrá. Neprejavujú sa žiadne degenerácie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM